Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

България и Мароко ще правят съместно и сирене след проекта за космически храни

Аспарух Карастоянов, Мароканско-българска търговско-промишлена палата, Бизнес старт, 22.01.2020

Мароко е реалният мост на Европа към Африка. През страната минава целия сериозен бизнес към Централна и Западна Африка.От друга страна, като цяло Африка ще бъде следващият хъб на огромна бизнес формация. Потенциалът ѝ е ясно изразен като ресурси и като нарастване на икономическа мощ и пазар, заяви Аспарух Карастоянов, Мароканско-българска търговско-промишлена палата, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

Мароканска Сахара

Според госта конфликтът в Мароканска Сахара е повече в медийния вариант. "Тя е територия, приналежаща на Мароко", уточни той.

"Планът на мароканското правителство е Дахла да е свободна икономическа зона. Там се изгражда голямо пристанище. Има сигнали за създаване на дипломатически генерални консулства на страни от Централна, Западна и Южна Африка".

"Желанието на Алжир да придобие в Западна Африка територия, свързана с Атлантическия океан, като цяло нараства, но тези претенции са напълно неоснователни. Там има икономически интерес. Основната индустрия е рибната", посочи Карастоянов.

"Подкрепата за Мароко от страна на САЩ в последно време е ясно заявена".

След като в средата на миналата година стана ясно, че е започнало изграждането на българо-мароканска фабрика за космически храни в Мароко, то сега гостът допълни, че в момента има проект и за изграждане на фабрика за сирене в района на Агадир. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт