Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Трус на фондовите и облигационните пазари - знак ли е това за предстояща рецесия?

Николай Шуманов, финансов анализатор, Legacy FX + Димитър Събев, икономист и журналист, Бизнес старт, 15.08.2019

Индексите на Уолстрийт се сринаха в сряда. Dow Jones претърпя най-лошия си ден от 2019 г., а тази сутрин разпродажбите в Азия продължиха. 

Случи се нещо, което е ставало само 5 пъти от 1978 г. - доходността по 10-годишните американски облигации да падне под тази на 2-годишните такива, а това вещае рецесия в най-скоро време. Тя може да е факт до 18 месеца на фона на събитията на световните пазари и забавянето на водещи икономики. Не е притеснително, че индексите спадат, а това, което се случва в икономически план. Това коментира Николай Шуманов, финансов анализатор, Legacy FX, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Очакваме рецесията отдавна, тя витае във въздуха. Но личното ми мнение е, че няма да има рецесия точно в този момент, защото сега предпазливостта е голяма и хората все още са наплашени. Когато има такава внимателност на пазара, рецесията е още далеч. Проблемите настъпват, когато хората се самозабравят, когато цари пълен оптимизъм. Сега той е "заметен" встрани". Това каза Димитър Събев, икономист и журналист.

"На пазара има волатилност - седем пъти през август тази година Dow Jones претърпя изменение с над 200 пункта. Така, от една страна, се дава възможност за покупки на по-добра цена", каза Николай Шуманов.

Възможно е с пониженията на лихвите от страна централните банки да се избегне рецесията, потвърди Николай Шуманов. Не сме виждали толкова дълъг период на разхлабена парична политика, така че не знаем как това ще се отрази на икономиката. Непостоянната политика от страна на световни лидери е притеснителната в случая, каза гостът, като даде пример с Доналд Тръмп, който притиска Федералния резерв към определени действия. 

Коледният подарък на Тръмп

"Политиката на американския президент Доналд Тръмп относно с митата, които налага на Китай, е по-скоро вид популизъм, отколкото нещо в полза на САЩ. Смятам, че и Борис Джонсън ще заложи на популизма във Великобритания. В този смисъл ще видим волатилност на всички пазари", обясни Шуманов.

Коледният подарък на Тръмп, свързан с отлагането на митата върху китайски стоки, определено е заявка за втори мандат, около това мнение се обединиха и двамата експерти.

"Не виждам разлика между изказванията на Тръмп и тези на турския президент Реджеп Тайип Ердоган - освен че някои съждения на втория са подкрепени с факти", обясни Димитър Събев.

Той спомена и за "Twitter управлението", което определи като скандално, и изрази безпокойството от това, че сякаш сме свикнали с него. Тръмп е в акция на преизбиране и може да се очакват все по-безумни ходове от него", отчете икономистът.

Димитър Събев обърна внимание и на изчерпването на модела, при който пазарите се движат не на базата на икономическите фундаменти, а на това какво е постигнало растеж и какво е отбелязало спад. Може би до 5 години анализите на пазарната оценка на дадени активи ще бъдат насочени много повече към фундаментални параметри, отколкото към растеж.

Николай Шуманов също изтъкна, че рано или късно ще се върнем към фундаменталния анализ. Той смята още, че икономическият растеж не бива да е на всяка цена и непременно със средствата на отхлабена парична политика, а да е постигнат естествено.

Централните банки губят своя авторитет, а безразборното разходване на средства насърчава осъществяването на икономически нездрави проекти, твърди Димитър Събев.

Последни новини
Още от Бизнес старт