Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Доверието на германските инвеститори расте с началото на икономическото възстановяване

Милен Симеонов, ''Бизнес старт'' , 17.05.2024 г.

13:00 | 17 май 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Доверието на инвеститорите в германската икономика се повиши за десети месец, отразявайки оптимизма, че растежът се завръща след повече от година на почти пълна стагнация. Показателят за очакванията на института ZEW се повиши до 47,1 пункта през май от 42,9 пункта през април. Това е повече от прогнозираните 46,4 пункта, посочени от анализаторите в анкета на Bloomberg. Това коментира Милен Симеонов в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Напоследък перспективите пред най-голямата икономика в Европа се подобриха, като проучванията сочат подобряване на настроението, особено в сектора на услугите. Очаква се потребителите, които се възползват от по-бавната инфлация и повишаващите се доходи, да бъдат ключова сила за възстановяването през тази година. 

Постоянната слабост във важния за Германия производствен сектор обаче подчертава продължаващата нестабилност. През март промишленото производство спадна за първи път от една година, а поръчките неочаквано намаляха. 

Очаква се намаляването на лихвените проценти от страна на Европейската централна банка да доведе до известно облекчение, макар че въздействието му ще се прояви едва по-късно през годината. Анализаторите също така разчитат, че глобалното търсене ще повиши германския износ.

От своя страна, Луис де Гиндос заяви, че увеличенията на заплатите в еврозоната се забавят, но Европейската централна банка не може да се ангажира с път за намаляване на лихвените проценти поради повишената несигурност.  Ръстът на "заплатите се забавя", заяви Гиндос пред телевизия Bloomberg в четвъртък. "Преди няколко месеца увеличението беше над 5%, а сега се колебае около 4%".

Коментарите хвърлят повече светлина върху траекторията на нарастване на заплатите в блока от 20 държави - ключов показател, тъй като представителите на ЕЦБ преценяват колко да облекчат паричната политика след първоначалното намаляване на лихвите следващия месец.

В речта си след представянето на шестмесечния преглед на финансовата стабилност на ЕЦБ Гиндос заяви, че заплатите не са единственият проблем, като изтъкна и взаимодействието им с производителността.

Неотдавнашното отстъпление на инфлацията в еврозоната стигна 2,4% през април, докато икономиката нарасна повече от очакваното в началото на годината - което потенциално прави смекчаването на политиката по-малко належащо. Европейската комисия заяви в сряда, че Европа все още е на път да се приземи меко, като инфлацията се отдръпна по-бързо от предварителните очаквания.

Все пак остава неясно накъде ще се насочи депозитната лихва след вероятното ѝ намаляване до 3,75% през юни, тъй като геополитическите опасности се прибавят към вътрешните притеснения за натиска върху заплатите. Инвеститорите очакват три намаления с четвърт пункт през тази година, а през 2025 г. - още едно, но управляващите са предпазливи.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването може да намерите тук.