Mastercard: Секторът на международния туризъм руши граници

Дейвид Ман, водещ икономист за района на Азия и Тихия океан в Mastercard

16:35 | 17 май 2024
Преводач: Бистра Стоименова

Туризмът остава силен, количеството пешеходци се увеличава. Годишният доклад за тенденциите в туризма показва, че Япония е приела рекорден брой от над три милиона чуждестранни туристи през март.

Докато количеството на пътуващите вън от Китай се възстановява, индийците пътуват повече от когато и да е било в историята.

Повече за това как това влияе на най-големите икономики в региона ще ни разкаже Дейвид Ман, водещ икономист за района на Азия и Тихия океан в Mastercard.

Дейвид, благодаря Ви, че сте тук! Бих искал да започнем с Япония, която е първа в списъка с тенденции. Това е ужасно скъпа дестинация, освен ако йената не е много слаба, което се случва последно време.

Каква отговорност за това носи слабата йена и може ли Япония да запази водещата си позиция?

Благодаря Ви за поканата, много се радвам, че съм тук днес и имам възможност да говоря за доклада за туризма.

Със сигурност относително слабата йена има нещо общо. Дори не говорим за „относително слаба“, тя е много по-слаба в обменния курс с всяка друга основна валута, която разгледахме. Това е голям фактор в количеството пристигащи туристи в Япония през последната повече от година.

Въпреки че йената е стана малко по-силна през последните няколко дни, смятам, че ако сравним къде се намираше през последните няколко години, този много атрактивен валутен курс прави Япония относително евтин вариант и по-атрактивна дестинация. Това важи особено за пътуващите от места, където валутният курс е в тяхна още по-голяма полза.

Например – от Сингапур и САЩ - там има огромен плюс от посещението на Япония.

Друго нещо, което си струва да отбележа е, че от всички големи туристически дестинации по света, обикновено става дума за преживяванията.

В случая с Япония става дума не само за пътуващи, които идват заради преживяванията, като изисканите заведения, но отиват и по магазините, тъй като Япония се е превърнала в относително евтина дестинация в момента.

Това е доста по-различно от по-общата тенденция в пътуванията по света – която е доста повече в полза на харченето за преживявания вместо шопинг терапията, която беше достъпна и по време на пандемията.