Bloomberg Терминал

Всеки делничен ден от 08:45, 12:00 и 15:45 часа
Водещи: Антоанет Василева и Виолета Драганева

Зеленски поиска разрешение да удари територията на Русия със западни оръжия

Антоанет Василева, Bloomberg Terminal, 17.05.2024 г.

14:00 | 17 май 2024
Обновен: 15:06 | 17 май 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия е спряна от първата отбранителна линия на Харков, заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски. Миналата седмица руската атака на нов фронт в североизточната част на Украйна достигна до 10 км, преди да бъде спряна от първата отбранителна линия на Киев в Харковска област, заяви Зеленски.

По думите му украинските войски вече разполагат с достатъчно артилерийски снаряди и призова съюзниците да позволят на Киев да използва западни оръжия за нанасяне на удари на територията на Русия. Нападението, подпомогнато от господството във въздуха, е насочено към град Вовчанск. Украйна е изградила три укрепени отбранителни линии по протежение на линията на съприкосновение.

Третата, най-укрепена, включва бетонни конструкции."Нашите отбранителни сили стабилизираха руснаците в районите, в които се намират", заяви президентът пред репортери на брифинг вчера вечерта. "Най-дълбоката точка на настъплението им е на 10 км. В някои райони нямаше никакво настъпление."Киев спешно изпрати подкрепления в региона в опит да неутрализира най-голямото сухопътно навлизане на Русия от 2022 г. насам, което последва седмици на засилени въздушни удари с плаващи бомби и балистични ракети.

Всички новини от емисията гледайте във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.