Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Потребителското поведение в интернет отразява поведението в обществото

Проф. Георги Димитров в Бизнес старт, 02.04.2018

Проф. Георги Димитров, председател на фондация Право и интернет. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Георги Димитров, председател на фондация Право и интернет. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Държавата трябва да изгради политика на закрила, но тази закрила трябва да бъде поискана.  Това каза проф. Георги Димитров, председател на фондация "Право и интернет", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. 

"Правото на защита на личните данни е едно право. То не може да бъде раздавано насила, не може да бъде защитавано превантивно. В ръцете на отделния човек е да прецени колко и какви данни да споделя в интернет". 

Държавата трябва да създаде механизми, при които ако това право бъде нарушено, човек трябва да може да потърси закрилата на държавата и тази закрила да бъде дадена адекватно, обясни събеседникът. "Но от там насетне интернет е свободно споделяне на данни".

Потребителското поведение в интернет много отразява поведението в обществото, каза още проф. Димитров. 

"Когато човек използва някакви услуги, когато комуникира, когато отиде в магазина, когато се види с приятел, той общува, воден от някакъв негов вътрешен мир и очаква нормално поведение с хората, с които се среща. Същото е и в интернет".

Лошото е, че в интернет технологиите могат да се използват така, че да засегнат и личната сфера, и данните, и интересите на хората по много по-лесен начин, отколкото в реалния живот, каза още гостът. "Това е така, защото човек споделя в интернет много информация и неговата лична сфера става по-видима и по-леснодостъпна за различни таргет групи.

Има много лица в мрежата, които използват мрежата за измамническо поведение, подчерта Димитров. По думите му "заплахите са много" и още от ранна възраст хората трябва да бъдат образовани и да се генерират умения за киберзащита, защото хората неглижират проблема.

Вижте целия коментар.

Последни новини
Още от Бизнес старт