Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Новата директива за авторското право в ЕС не застрашава потребителите

Десислава Кръстева, адвокат, Бизнес старт, 12.03.2018

Новата директива за авторското право в ЕС не застрашава потребителите, а по-скоро е предизвикателство спрямо пазара. Това каза адвокат Десислава Кръстева в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Според нея добре познатите ни механизми за компенсиране и възнаграждаване на авторите очевидно в днешно време вече не работят.

„Има безброй много различни източници и дори да бъдат блокирани източниците на доставчици, които са локирани в ЕС, винаги ще продължат да се появяват нови и нови платформи, които са нерегулирани пазари. Съответно потребителят още дълго време ще може да намира каквото искат по най-различни канали“.

Затова тя смята, че трябва да се търсят алтернативни механизми, за да се възнаградят авторите.

„Не чрез простото ограничение, а чрез това да се направи авторското съдържание лесно достъпно за потребителя срещу символична цена“, допълни адвокатът. 

„Вместо всеки един от нас да търси часове наред филм или книга безплатно, да има срещу наистина символично възнаграждание достъп до добри селекции от неща, което го интересуват. Мисля, че това е бъдещето“.

Кръстева каза още, че сътрудничеството между притежателите на правата и самите платформи вече се наблюдават такъв тип пазарни механизми.

„Накрая пазарът ще се урегулира от само себе си“.

Как ЕС може да намери правилния подход за защита на авторските права?


 

Последни новини
Още от Бизнес старт