Бизнес среща

Вторник – петък, 20 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

Нерентабилните компании ще усетят най-сериозно труса от бъдеща рецесия

Петър Ванчев, управител и собственик на Store.bg, Бизнес среща, 24.09.2019

Има индикации за наближаваща рецесия у нас, като най-сериозен трус от спада на потреблението ще усетят компаниите, които не са рентабилни. Това каза Петър Ванчев, управител и собственик на Store.bg, в предаването „Бизнес среща“ с водещ Таня Кръстева.

Незапълнената ниша на пазара и ясните индикации, че бизнесът има голям потенциал довеждат Ванчев до решението за създаването на електронен магазин преди 20 години. Той определи прохождането на пазара у нас тогава като „много трудно и бавно“.

„По онова време хората си купуваха неща от интернет, само за да покажат, че са модерни и съвременни и правят нещо, което е популярно по света“.

Едно от най-сериозните предизвикателства пред електронната търговия към момента е конкуренцията, а тази у нас, според Ванчев, е много посредствена.

„Проблем е, че ужасно много компании се опитват да инвестират в бъдещето – те работят на загуба, много често целият им маркетинг се основава на това да подбиват цените на конкурентите си, без да предлагат никаква допълнителна стойност на клиентите си“, добави той.

Според него клиентите се подлъгват по ниската цена, но доброто изпълнение на работата остава основно за тях.

Друго предизвикателство пред сектора, за което гостът разказа, е удовлетвореността от потребителското преживяване. Според него тя е изключително важна и изключително трудна за постигане заради различните очаквания на потребителите.

Ванчев отбеляза още, че за да минимизира грешките, сайтът разчита значително на автоматизация.

„Голяма част от бизнес модела е изграждане на автоматизирана инфраструктура, която да оптимизира работата и в същото време да минимизира грешките, които могат да се случат“.

По думите на госта твърденията, че онлайн се пазарува предимно с кредитни карти са голяма заблуда.

„Над 90% от продажбите у нас са в брой... Такъв е манталитетът“, отбеляза той.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от Бизнес среща