Бизнес среща

Вторник – петък, 20 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

Българска технологична компания с амбиции за лидерско място на глобалния пазар

Боян Иванов, съосновател на "StorPool Storage", Бизнес среща, 12.06.2019

StorPool Storage е българска компания, създаваща софтуер, която има амбиции да стане едно от трите най-добри дружества в сферата си в световен мащаб. Повече за иновативния производител и неговата дейност разказа съоснователят му Боян Иванов в предаването „Бизнес среща“ с водещ Таня Кръстева.

Идеята за създаването на софтуер за съхранение на данни идва след множество оплаквания за липсата на подобно решение от представители на фирми, разказа Иванов.

Забравихме всичко, което се е правило в сферата в последните 30-40 години, и така създадохме нашия продукт“.

Според госта на пазар, възлизащ на над 100 млрд. долара годишно, има огромно поле за развитие, като конкуренцията обаче е едно от най-големите предизвикателства.

В България има страхотен инженерен талант, но той обикновено се опитва да копира успешни модели от Запада или работи върху аутсорсинг модели на бизнес процеси. В това няма лошо, но много по-добре би било той да се използва за създаването на продукт, който да се наложи на глобалния пазар“.

Основателите на компанията използват лични средства за създаването ѝ, като по-късно се насочват към привличане на инвестиции от програми за рисково финансиране, разказа Иванов. Той посочи, че за момента дружеството се издържа само, като все още не обмисля възможността за първично публично предлагане.

Ако се прави нещо иновативно, хората искат да ползват тази иновация. Ако нещата се вършат добре и систематично, компанията расте и чак след това може да мисли за IPO или купуването на нови фирми“.

Основните пазари на амбициозната българска компания са почти навсякъде по света, разказа нейният основател.

„Близо 50% от продуктите ни са за европейския пазар, около 30 – за Северна Америка, а останалите се изнасят на доста различни дестинации“.

Последни новини
Още от Бизнес среща