Китайски патрули в Сърбия

Полицаи от КНР ще обикалят по улиците на Белград, Нови Сад и Смедерево от тази есен

Според Вучич Сърбия още се стреми към ЕС. Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg Според Вучич Сърбия още се стреми към ЕС. Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Съвместни сръбско-китайски полицейски патрули ще работят в няколко големи сръбски града. Това е една от договореностите между сръбския вътрешен министър Небойша Стефанович и китайския му колега Чжао Качжи, които са подписали споразумение за съвместна работна група за осъществяването на плана „Един пояс, един път“, пише Новая газета.

Планът на Китай за икономическа експанзия, известен и като „Нов път на коприната“ или „Инициатива 16+1“ има за цел да усили китайските инвестиции и проникване в Централна и Източна Европа и да превърне тази част на континента в плацдарм за бъдеща китайска атака към ЕС – разбира се, в икономическия смисъл на думата. В сферата на инфраструктурата Китай има амбициозни планове за строеж на магистрали, жп-линии и пристанища, които да помагат за по-бързо транспортиране на стоките им в посока Европа. В Пекин отричат това да е план за икономическа колонизация на Източна Европа и наблягат на големите предимства за всички страни участници в този процес, както и размера на китайските инвестиции.

На Балканите Сърбия се явява китайската витрина за този проект. Там са инвестирани почти една трета от всички 12 милиарда евро, които Пекин е вложил досега. Друга една пета е отишла в Босна и Херцеговина, където властта е поделена поравно между сръбска част и мюсюлманско-хърватска федерация, обединени в хлабава конфедерация. И Босна и Сърбия са извън ЕС и според анализатори, това е и причината за силния китайски интерес – в страните от Съюза правната рамка не дава преимуществата, които Пекин би искал за своите компании, участващи в строежи и придобиващи предприятия на терен. Според наблюдатели, целта на Пекин е да установи свои стабилни позиции в икономиката на двете страни още преди те евентуално да се присъединят към ЕС, което за Босна е съвсем далечна хипотеза. Проблемите на Сърбия с Косово, както и автократичния режим, който е установил президента Вучич, също не работят в полза на чаканото членство в Евросъюза, чрез което Китай се надява (подобно и на Русия) да се сдобие с влияние и в Брюксел и дори вето по чувствителни въпроси. Сред тези въпроси са правата на човека, които според доклади на ЕС редовно се погазват в Китай, а от Пекин разчитат за в бъдеще подобни доклади да не могат да минат без гласа на техните „приятели“ от Белград.

Още по темата

За целта, Китай започва стратегия за инвестиция в знакови сръбски активи, които макар и неособено ценни като икономически обекти, все пак дават на Пекин политически имидж на спасител и помагач в очите на сръбските власти. През 2014 г. китайците купуват най-голямата сръбска стоманолеярна „Железара Смедерево“, разположена в град на брега на Дунав, в който сега ще патрулират китайски полицаи. Поставения на ръба на банкрута завод бил пуснат отново и пет хиляди работни места запазени, а лично Си Дзинпин посетил обекта.

Отличителна черта на китайските инвестиции не само в Сърбия, но и по целия свят е избягването на всякакви търгове и сключването на договори на тъмно. Китайците работят на принципа - „осигуряваме парите, с тях плащаме на наши фирми, а вие изплащате построеното“. По този начин съседната на Сърбия Черна гора се оказа „в плен“ на китайска магистрала от границата до Подгорица и Будва, чиято окончателна стойност сигурно ще надминава годишния БВП на страната. Сръбския участък от тази магистрала пък се строи от фирми без никакъв строителен опит, но явяващи се подизпълнители на компания, избрана за финансирания от Китай проект.

Още по темата

Известната компания Huawei е сключила договор със сръбското МВР за изграждане на системи за „умни градове (smart city)”, включващи и разпознаване на лица, в Белград, Нови сад и Ниш.
ЕС започна разследване на редица проекти в инциативата на Китай и излезе със заключение, че строежа на скоростната жп-линия Будапеща – Белград нарушава правилата на Съюза за публичните търгове на големи транспортни проекти.

В резултат, тези страни влизат в капана на „дълговата дипломация“ и сега президентът на Сърбия Александър Вучич консултира действията си и търси подкрепа за Косово не само с Владимир Путин, а и със Си Дзинпин. Този факт предизвиква силно раздразнение в Брюксел, където (поне на думи) Сърбия се стреми да стане равноправен член. Ако това стане, вероятно тя ще е първата страна от ЕС с китайски полицаи в градовете си.

Последни новини
Още от Анализи