Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

България трябва да води образователна политика сред българските общности на Балканите

Доц. д-р Спас Ташев, Институт за изследване на населението и човека към БАН, Светът е бизнес, 21.08.2019

20:30 | 21 август 2019
Доц. д-р Спас Ташев, Институт за изследване на населението и човека към БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Доц. д-р Спас Ташев, Институт за изследване на населението и човека към БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България трябва да развива образователна политика сред българското малцинство в Албания, но в момента няма такава. Има неделни училища, които не могат да задоволят всички потребности. Това каза доц. д-р Спас Ташев, Институт за изследване на населението и човека към БАН, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев.

"България има нужда от институция, която да се занимава основно с проблемите на българите в чужбина. Няма изградена стратегия, ориентирана към българите зад граница".

България има нужда от институция, която да се занимава основно с проблемите на българите в чужбина, заяви Ташев.

Към момента няма ясна картина за броя на българската емиграция по света.Броят на българите в Албания е около 50 хил. В момента протичат процеси на национално самоосъзнаване, коментира той. 

"Българските общности в Сърбия, Косово, Северна Македония, Албания и Гърция са в напреднал процес на асимилация. След 1944 г. има над 80 хил. българи в Сърбия, а в момента са близо 20 хил. Става дума за денационализация на над 70% от етническите българи. Това са хора, чрез които се увеличава геополитическата тежест на България на Балканите".

В Албания е последната призната българска общност на Балканите, но няма преброяване за установяване на нейния брой. България тепърва трябва да положи усилия, за да стабилизира българското самосъзнание сред тези общности, обясни гостът. 

"Целта на проучването на българските общности на Балканите е да се изяснят механизмите, чрез които може да повлияем на настоящите неблагоприятни процеси".

Вижте и видео с целия разговор.