Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

САЩ отварят нов фронт в битката си срещу Huawei

Прокурори проверяват дали китайската компания не е откраднала интелектуална собственост, включително от португалски производител на мултимедия

12:40 | 30 август 2019
Huawei на изложението в Шанхай. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Huawei на изложението в Шанхай. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

САЩ отварят нов фронт в битката си срещу Huawei Technologies Co., след като щатски прокурори започват проверка на предполагаема кражба на технологии от страна на китайския технологичен концерн, потенциално разширяващи разследването на съществуващите наказателни дела, каза в технологичния си коментар Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg. в предаването Бизнес старт с водещ Живка Попатанасова.

Сред ситуациите, които се разглеждат, са епизоди, в които Huawei е обвяванен в кражба на интелектуална собственост от множество хора и компании в продължение на няколко години, както и как компанията е процедирала при наемането на нови служители, привлечени от конкуренти.

Разследванията, които включват и изземване на документи от Huawei от федералните прокурори от източната част на Ню Йорк - Бруклин, предполагат, че правителството проучва аспекти на бизнес практиките на Huawei, които не са били обхванати от досегашните обвинителни актове срещу Huawei.

Новите проучвания се припокриват с констатациите от разследване на Wall Street Journal от май, което документира множество обвинения за кражба на интелектуална собственост срещу Huawei през цялата му история. Те включват предполагаема кражба на технологии за камери на смартфони от португалски производител на мултимедия, както и практиките на Huawei за наемане на служители от конкурентни компании, казват източниците.

По това време Huawei заяви, че се ангажира да спазва законите на световните пазари и има доказан опит в иновациите. „Ние уважаваме целостта на правата върху интелектуалната собственост - за собствения си бизнес, както и за партньорски и конкурентни компании“, заявиха от производителя тогава.

Засега не може да се определи дали срещу дружеството ще се повдигнат нови обвинения. Говорител на Huawei отказа коментар по темата, както и говорител на Министерството на правосъдието. 

Целият текст вижте в Investor.bg.