Какви тайни крие икономиката на Северна Корея?

От 1960-те години насам Пхенян не публикува статистики, а данните за стопанството са разнородни

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Дори американските тайни служби признават, че закръглят собствените си данни за развитието на севернокорейската икономика с до 10 милиарда долара. Този факт повече от красноречиво сочи, че няма достоверни източници на информация за Северна Корея. От десетилетия насам режимът не публикува никакви надеждни статистики. В повечето случаи цифрите се базират на външни оценки с приблизителна точност. Това се дължи и на международните санкции, наложени на страната, както на факта, че режимът на Ким Чен Ун прави всичко възможно да капсулира своята империя, пише в свой анализ за Deutsche Welle Андреас Ростек-Буети.

Цифрите от 2011 г. ясно показват колко силно се различават данните за икономическото състояние на страната. Тогава американското правителство е оценило БВП на глава от населението на 612 долара. А според Bank of Korea той е възлизал на 1197 долара. Данните показват също и гигантския контраст в развитието на двете корейски държави.

Южна Корея с нейните 51 милиона граждани през 2016 г. е създала БВП в размер на 1,4 трлн. долара. В същото време Северна Корея с нейните 25 милиона жители е имала БВП в размер на едва 26,5 млрд. долара. Светове делят двете части на Корейския полуостров и по отношение на търговията. През 2016 г. Южна Корея е осъществила внос и износ за 1 трлн. долара. Приблизителните оценки за Северна Корея се колебаят около 6 млрд. долара. Най-важният търговски партньор и за двете корейски държави обаче е един и същ - Китай.

Всички тези данни са с източник Южна Корея. Цифрите на Bank of Korea минават за сравнително достоверни. Но по отношение на севернокорейската икономика те се базират на приблизителни оценки, получени с помощта на всевъзможни методи, включително и шпионски: сателитни снимки на селскостопанските площи, наблюдения върху изхвърляните газове от фабричните комини, както и сведения на трети страни за товарите на корабите, пътуващи от и за Северна Корея.

Къде се произвеждат стоките, които изнася Северна Корея? На този въпрос не може да се даде категоричен отговор. Навярно - в огромния брой трудови лагери, подобни на съветския Гулаг, където 120 000 политически затворници са подложени на принудителен труд.

"Режимът на Ким Чен Ун е може би най-репресивната система в света", казва Брад Адамс от правозащитната организация Human Rights Watch. В своя Глобален индекс за робството по света Walk Free Foundation посочва, че броят на съвременните роби в Северна Корея възлиза на около 1,1 милиона души.

Южна Корея се нарежда сред 20-те най-важни икономически нации в света. През 2017 година страната е била шестата по големина експортна нация в света, която има девети по големина БВП на глава от населението. Южна Корея се нарежда и на шесто място в света по стопански прираст за първото тримесечие на 2018 година.

Разликите в жизнения стандарт на двете корейски държави също са огромни: През 2016 година средната продължителност на живота в Южна Корея е била 82 години, а в Северна Корея - 71,5 години. Една от причините за тази разлика е следната: По данни на Световната организация по прехрана и земеделие /ФАО/, през 2016 година 10,3 милиона от общо 25-те милиона жители на Северна Корея са страдали от хронично недохранване.

Последни новини
Още от Анализи