Bloomberg Терминал

Всеки делничен ден от 08:45, 12:00 и 15:45 часа
Водещи: Антоанет Василева и Виолета Драганева

Блинкен не вярва, че Израел и "Хамас" ще приемат предложението за мир на САЩ

Виолета Драганова, Bloomberg Terminal, 13.06.2024 г.

09:40 | 13 юни 2024
Обновен: 09:42 | 13 юни 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Държавният секретар Антъни Блинкен хвърли нови съмнения върху перспективите Израел и "Хамас" да се съгласят с предложението за прекратяване на огъня, представено от САЩ.

Блинкен заяви, че някои от последните искания на войнстващата групировка са неприемливи.Той даде тази негативна оценка след среща с висши ръководители в Катар, които заедно с египетски представители посредничат в непреки преговори между двете страни в опит да се сложи край на войната, започнала с щурма на "Хамас" към Израел на 7 октомври.

Във вторник "Хамас" отговори на предложението, подкрепено от президента Джо Байдън, въпреки че не заяви публично какви промени иска.„След като разгледахме въпроса с нашите колеги,смятаме, че някои от исканите промени са осъществими, а други – не, заяви Блинкен. Според съветника на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан, някои от промените, поискани от "Хамас", са „незначителни, други „се различават по-съществено“ от предложението, представено в края на миналия месец.

„Сега Съединените щати ще работят с посредниците, а именно Египет и Катар, за да преодолеят последните пропуски“, заяви Съливан. По думите му САЩ имат за цел да доведат този процес до край а, времето за преговори е изтекло.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.