Учениците могат да се върнат в училище още следващата седмица

Присъственото обучение в училищата ще бъде основано на родителско съгласие децата им да бъдат тествани

11:12 | 25 октомври 2021
Обновен: 11:22 | 25 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

С въвеждането на задължително тестване учениците от първи до четвърти клас ще могат да се върнат към присъствено обучение в училищата следващата седмица.

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров заяви на брифинг в понеделник, че за целта ще бъде обявена поръчка за закупуването на подходящи тестове за COVID-19, с които да бъдат тествани малките ученици.

Кацаров заяви, че внася проект на МС, с който да се осигурят 13 млн. лв. за закупуване на тестове за деца. Поръчката ще бъде обявена още днес.

"Не можем да се ангажираме със срок, може вторник, сряда другата седмица. Желанието ни е още следващата седмица да върнем децата от 1 до 4 клас, но това зависи от възможността да имаме тестове дотогава. Ако видим, че този механизъм работи добре, продължаваме и с учениците от горните класове", каза Кацаров. 

Самите тестове ще се правят понеделник и четвъртък в първия час, след което учебните занятия ще продължават. При положителен резултат, детето ще бъде поставяно в изолация за 14 дни и по този начин ще се избегне поставянето на цели паралелки под карантина.

Присъственото обучение в училищата ще бъде основано на родителско съгласие децата им да бъдат тествани. За останалите остават възможностите за онлайн обучение, съобщи образователният министър Николай Денков.

Подготвя се и въвеждането на зелени сертификати за учителите, които или трябва да бъдат ваксинирани, или да бъдат тествани.

Обявените в понеделник действия следват решенията, взети на извънредната среща на президента Румен Радев и служебния кабинет в неделя.