Връщане на децата в училище и засилен контрол на мерките предвижда правителството

Ако се осигурят нужните финансови средства, от 7 до 10 дни е реалистичен срок, за да бъдат върнати децата от 1 до 4 клас в класните стаи

14:24 | 24 октомври 2021
Обновен: 14:30 | 24 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

От понеделник ще има засилен контрол на спазването на новите ограничения заради пандемията от COVID-19, a ако се въведе задължително тестване учениците ще могат да се завърнат към присъствено обучение в рамките на десет дни. Ще се прегледат възможностите за признаване на антигенните тестове за издаването на "зелен сертификат" и ще се проверява информацията за заболявания, при които ваксинацията носи рискове. Това са основните решения от проведената днес среща на президента Румен Радев и служебното правителство заради усложняващата се епидемична ситуация.

Служебното правителство няма намерение да отстъпва от новите мерки, които въведе тази седмица, въпреки недоволството, с което са посрещнати.

Ако се осигурят нужните финансови средства, от 7 до 10 дни е реалистичен срок, за да бъдат върнати децата от 1 до 4 клас в класните стаи, заяви здравният министър Стойчо Кацаров, и добави че поетапно може да се завръщат и по-големите ученици.

Според Кацаров има щадящи тестове, подходящи за деца, и може да се потърси съгласието на родителите за използването на такъв метод, чрез който да се осигури безопасна среда в училищата.

Подобрява се организацията на настаняване в болница, за да няма разкарване на пациенти между тях, каза Кацаров на срещата. Той обяви, че има и организация за прехвърляне на персонал между болниците. Министърът увери, че в здравната система и аптеките има достатъчно лекарства, които се използват за лечение на COVID-19.

Управителят на здравната каса професор Петко Салчев съобщи, че ще бъдат отпускани допълнително по до 40 млн. лв на месец допълнително на всички лечебни заведения, които лекуват COVID-19. Гарантирани били и паричните премии за медицинския персонал.

"Гратисният период, в който не се налагаха глоби, беше достатъчен. От понеделник контролът ще бъде засилен", каза Кацаров. Той уточни, че той ще се извършва съвместно от Регионалните здравни инспекции (РЗИ), Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), Министерство на вътрешните работи и инспекторатите към общините.

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков увери, че полицейските служители имат готовност да участват в смесени контролни екипи.