България се нарежда на 35-о място сред над 180 държави в класация за икономическа свобода

За региона на Европа страната ни е на 20-то място по икономическа свобода, а за Балканите е лидер

14:13 | 5 март 2021
Обновен: 14:20 | 5 март 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

България се придвижва само с една позиция напред в класацията за икономическа свобода на Фондация Heritage за 2021 г. – от 36-то място през 2020 г. до 35-то в тазгодишния индекс, в който са включени над 180 държави. Оценката на страната ни се подобрява със само 0,2 точки до 70,4 точки от 100 възможни главно поради подобрението на оценката за данъчната тежест, като така оставаме в групата на предимно свободните страни.

Запазва се ниската оценка за ефективността на съдебната система - 43,6 точки, и правителствен интегритет – 46,8 точки. Най-висока оценка страната ни получава по показателя фискално здраве – 99,2 точки. Следва данъчно бреме с 93,9 точки, парична свобода – 85,2 точки, свобода на търговия - 84 точки, и инвестиционна свобода - 70 точки.

За региона на Европа България е на 20-то място по икономическа свобода, а за Балканите е лидер.

Въпреки общо поддържащата правна и регулаторна рамка, правата на собственост не са добре защитени на практика. Съдебната власт остава една от институциите с най-малко доверие в България и твърденията за корупция и неправомерно политическо и бизнес влияние са широко разпространени. Корупцията на по-високо ниво, особено при обществените поръчки и използването на средства от ЕС, също е широко разпространена, посочват от фондацията.

Изследването подчертава, че индивидуалният данък и корпоративният данък са на ниво от 10%. Общата данъчна тежест се равнява на 20,2% от общия вътрешен доход. През последните три години държавните разходи възлизат на 34,3% от общата продукция (БВП), а бюджетният дефицит е средно 0,01% от БВП. Публичният дълг се равнява на 20,4 процента от БВП.

Разходите, свързани със стартиране на бизнес, разрешителни за строеж и получаване на електрически връзки, сега са по-ниски. Малко по-добра е и ефективността при несъстоятелността. Като член на Европейския съюз България има 45 преференциални търговски споразумения в сила.

Сингапур остава начело по икономическа свобода в световен мащаб с обща оценка от 89,7 точки. На второ място е Нова Зеландия с 83,9 точки, следвана от Австралия с 82,4 точки, Швейцария с 81,9 точки и Ирландия с 81,4 точки.

В групата на предимно свободните страни, в която е и България, попадат още страни като Тайван, Великобритания, повечето страни от ЕС, САЩ, Чили, Малайзия, Азербайджан и др.

Ирландия е най-високо класираната европейска държава в индекса за икономическа свобода за 2021 г. Естония е лидер за региона на Централна и Източна Европа – на 8-мо място в индекса със 78,2 точки.

За региона на Европа България е на 20-то място по икономическа свобода, а за Балканите е лидер.

Повече по темата четете на Investor.bg.