Жилищата са големите печеливши от коронакризата

Новата тенденция "работа отвсекъде" е шанс за малките общини на страната

14:15 | 31 декември 2020
Обновен: 14:21 | 31 декември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Жилищата са големите печеливши от коронакризата. Ударът беше върху офисите и търговските площи. Това каза пред БНР Георги Павлов, анализатор с дългогодишен опит в сферата на недвижимите имоти. 

В новата реалност жилищата трябва да бъдат по-големи, за да поемат и функциите на home office и домашно училище, отбеляза той и прогнозира, че броят на сделките ще се повиши, а цените на жилищните имоти също ще вървят нагоре.

В световен мащаб трилиони ще се преместят от офисите и търговските площи към жилищата и това е факт и за България, макар в по-малък мащаб, допълни анализаторът.  

През тази Covid година станаха по-големи възможностите за избор. Ако преди всяка сутрин трябваше да станеш, да отидеш в офиса си и да прекараш там 8 часа, сега новият тренд е не просто home office, а работа отвсякъде, подчерта Павлов в предаването „Преди всички“.

„Ако преди виждахме как хората изчакваха да станат на възраст и едва когато са възрастни, се връщаха на село или излизаха извън града, сега вече могат и младите хора, младите семейства да работят не просто от големия град, а от селищата около него, от всяка точка на света. Това е тренд, който тепърва ще се развива“, коментира Георги Павлов.

Все повече млади хора от индустриите, които позволяват дистанционна работа, търсят възможност да живеят далече от големия град, каза още той. По думите му коронакризата по-скоро е освободила фирмите и е станало ясно, че служителите им могат да работят отвсякъде, а служителите съответно се възползват от тази нова свобода.

Това е шанс за малките общини в България, защото младите хора могат да съживят тези населени места, категоричен е Павлов. „Ако има кметове, които осъзнават тази възможност, те ще помислят как да привлекат младите хора да живеят точно при тях.“

Посещаемостта на големите офис сгради в София в момента е около 15-20%, уточни Георги Павлов. Някои от тези проекти ще намерят друга реализация. „Една офис сграда може да се превърне в много неща, включително в много скъпи и красиви жилища.“

Относно строителния бум Павлов заяви, че една от причините за обема на новото строителство у нас е лошата поддръжка на вече същестуващия жилищен фонд.

„В нормалните страни да живееш в едно жилище, което е на 130-150 години, не е проблем, то е добре поддържано. Много бързо имотите в България започват лошо да се поддържат и поради тази причина техният живот е много по-нисък.“

МНението в детайли чуйте на сайта на БНР