Бойко Борисов и трима министри ще получат предписание от СРЗИ за поставяне под карантина

Това се налага след установяването на положителен тест за COVID-19 по-рано в петък на заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков

21:04 | 23 октомври 2020
Обновен: 21:05 | 23 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) ще връчи предписания за поставяне под карантина на министър-председателя Бойко Борисов и на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, министъра на финансите Кирил Ананиев, министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева, както и Севделина Арнаудова от централата на ПП ГЕРБ, съобщават от здравната инспекция. 

Това се налага след установяването на положителен тест за COVID-19 по-рано в петък на заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който е в изолация в домашни условия.

Съгласно заповедта на здравния министър на карантина подлежат всички близки контактни лица на заместник-министър Нанков.

"Същите са установени, информирани и предстои да им бъдат връчени предписания", уточняват от СРЗИ. 

Във Facebook профила си Борисов написа: "Имам отрицателен PCR тест от тази сутрин. Тестът е направен преди срещата ми с делегацията от САЩ. Преди международни срещи и пътувания, според изискванията на съответните делегации за безопасност, се тествам. Бях информиран от заместник-министър Нанков в 16:00 ч., че е с положителен тест за COVID-19. Очаквам разпорежданията от органите на РЗИ и дотогава ще се самоизолирам. Последно съм бил контактен с него преди пет дни".

Съгласно най-новата заповед на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов всички близки контактни лица на потвърден случай на COVID-19 подлежат на 10-дневна карантина, считано от последния им контакт със заразеното лице.

Припомняме, че вчера бе въведена мярката за носенето на маска или друго средство, покриващо носа и устата, на открити обществени места. При струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1,5 м. гражданите трябва да носят маска или друго средство, покриващо носа и устата.

Към днешна дата активните случаи на коронавирус в страната са 16 033.