От 22 октомври маските на открито сатават задължителни

За връщането на мярката се обявиха много лекари и медицински сестри, а причината за това е високият ръст на новозаразени

17:29 | 20 октомври 2020
Обновен: 17:35 | 20 октомври 2020
Автор: Ирина Илиева
Снимка:  Jayme Gershen/Bloomberg
Снимка: Jayme Gershen/Bloomberg

Маските стават задължителни и на открито от четвъртък, 22 октомври. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов, цитиран от Investor.

"За връщането на мярката се обявиха много лекари и медицински сестри, а причината за това е високият ръст на новозаразени", заяви Ангелов на брифинг.

"Преследваме медицински цели, целта е да намалим броя на заразените, така че по-малко болни да постъпват в болници. Пазим и българските медици, защото имаме значително нарастване на лекарите, които губят битката с коронавируса", посочи министърът.

Той отбеляза, че се очаква намаляване на заболеваемостта, ако се спазват стриктно мерките.

"В други държави това е факт. Ще дадем един ден възможност на българските граждани, за да се снабдят с маски и считаме, че от четвъртък маските на открито ще бъдат задължителни за всички", заяви проф. Ангелов.

Маските ще са задължителни до края на ноември, ако тенденцията в заболеваемостта остане същата, стана ясно още от изказването на здравния министър.

По-рано днес министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов се обяви „за“ задължителното носене на маски на открито. По думите му това е най-леката възможна мярка за ограничаване на разпространението на COVID-19.

Мярката беше обсъдена по време на заседанието на експертните съвети по епидемиология и инфекциозни болести.

„По време на срещите в страната колеги от всички структури изразяват притесненията си, свързани с повишаването на заболяемостта, и настояват за по-строг контрол на ситуацията и въвеждане на маски на открито“, коментира проф. Ангелов.

В доклад на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев също се отправя предложение за въвеждане на маски или друго средство, покриващо носа и устата, на открито.