EС налага санкции на беларуски чиновници заради изборни измами

Стотици хиляди протестират след изборите и искат оставката на Лукашенко

20:32 | 17 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Лидерите на Европейския съюз (ЕС) ще изпратят послание за солидарност с белоруските протестиращи по време на спешна видеоконференция за кризата в сряда, заявиха представители на ЕС, пише Investor.bg.

ЕС се съгласи да наложи санкции на беларуските чиновници, които смята за виновни за измама при изборите и възпирането на масовите протести, последвали вота на 9-и август, който за пореден път беше спечелен от  Александър Лукашенко. Неговите опоненти твърдят, че изборите са били фалшифицирани.

„Хората на Беларус имат право да вземат решение за бъдещето си и свободно да избират своя лидер“, заяви Шарл Мишел, председател на Европейския съвет, който представлява 27-те национални правителства, при обявяването на видеоконференцията.

Насилието над протестиращите е неприемливо и не може да бъде допуснато“, допълни той.

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел призова в понеделник за "задълбочено и прозрачно разследване" на информацията за злоупотреби и лошото отношение към хиляди протестиращи.

„Изходът от кризата е чрез прекратяване на насилието, чрез деескалация, чрез диалог и без външна намеса“, заяви говорител на ЕС.

Ръководителите на 27-те държави ще обсъдят каква конкретна подкрепа може да бъде предоставена на Беларус, където стотици хиляди хора протестират след изборите и искат оставката на Лукашенко. Това се явява в най-голямото предизвикателство в 26-годишното му управление.

Още по темата прочетете в Investor.bg.