Colliers: Съществено намаляват сделките с имоти с инвестиционна цел

Очакванията са предлагането да се свие през следващите месеци

15:53 | 17 август 2020
Обновен: 15:53 | 17 август 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Пандемията предизвиква редица промени в поведението на участниците на пазара на жилища във висок и средно висок сегмент през първото полугодие на 2020 г. Една от тях е поемането на доминиращата роля от страна на купувачите спрямо продавачите, става ясно от доклад на Colliers за развитието на пазара за първите шест месеца на годината. 

Фокусът на търсенето от купувачите се насочва към жилища в по-напреднал етап от строителството или завършени с разрешение за ползване, сочи още анализът на Colliers. Най-силен интерес се регистрира към апартаменти с две или три спални, на партерни етажи с дворни пространства и вили близо до София

Брой жилишни

Брой жилишни единици в средно висок и висок клас. Графика: Colliers International 

Според компанията, независимо от неблагоприятните ефекти от пандемията от COVID-19, цените в разглеждания сегмент към момента остават стабилни. Средните им стойности при продажбите с включен ДДС и паркомясто са между 145 000 – 250 000 евро за апартаменти и 250 000 – 450 000 евро за къщи

При наемите също липсва промяна, посочват от Colliers. Те се задържат между 950 – 1600 евро с ДДС на месец при апартаментите и започват от 2000 евро при къщите

Разликата между офертната и покупната стойност варира в зависимост от това дали имотът е готов за използване или е в строеж. Средната отстъпка е в размер на 3%.

Средна отстъпка

Средна отстъпка от цената при закупуване на жилище. Графика: Colliers International    

Друга промяна на пазара на жилища в разглеждания сегмент е същественият спад на сделките с имоти, закупени с инвестиционна цел, които са 15% от всички, за разлика от 2019 г., когато делът им е около 40%, твърди изследването.

Купувачите са в очакване да проследят развитието на коронавирус пандемията, преди да предприемат покупка на имот. Това оказва положително влияние върху пазара на наеми в посока повишение на търсенето, както от български, така и от чуждестранни граждани. 

Цел на

Цел на покупка на жилище. Графика: Colliers International 

При предлагането се наблюдава ръст от 4% при завършените нови проекти, а при площите в проекти в етап на строеж се регистрира спад от 4% спрямо второто полугодие на 2019 г. Свободните жилищни единици продължават да намаляват плавно от 5% на 4% през първата половина на 2020 г. 

От Colliers очакват през предстоящите месеци предлагането да се свие. “Налице е вероятност част от продавачите да задържат продажбата на имотите си, докато отмине здравната криза. Възможно е някои от проектите с планиран старт на строителството през 2020 г. да го отложат за следващата година. Част от предприемачите ще бъдат склонни на по-голяма гъвкавост по отношение на схемите на плащане и размерът на ценова отстъпка”, се посочва в анализа.