Инвеститорите преосмислят залозите си на недвижими имоти в условията на коронакриза

Дистанционната работа и демографските предизвикателства са част от факторите, които поставят под риск цените на имотите

15:17 | 16 август 2020
Обновен: 16:51 | 16 август 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Laura Buckman/Bloomberg
Снимка: Laura Buckman/Bloomberg

В условията на коронавирусна пандемия все повече инвеститори се питат дали залозите им на недвижими имоти все още са атрактивни, или те трябва да се оттеглят от тях, пише Financial Times. 

Като цяло има три фактора, които поставиха дългосрочните цени на имотите под риск. Първо, масовото преминаване към дистанционна работа доведе до по-слабо търсене на офис площи. Големите компании вече удължиха възможността служителите им да работят дистанционно до есента, като Google посочи на повечето от своите 200 хиляди служители, че могат да работят от домовете си до юли 2021 г. 

Подобно развитие значи, че много хора ще се откажат от скъпите си имоти в града и ще се насочат към по-евтини варианти в крайградските и селски райони, което ще намали стойността на жилищните имоти и ще подкопае възвращаемостта. 

Промяната също ускори дигитализацията, автоматизацията, роботиката и внедряването на нови технологии, което ще гарантира, че компаниите могат да работят ефективно с по-малко служители. Тази тенденция ще изостри намаленото търсене на физически помещения.

Второ - след коронавирусната криза правителствата ще търсят нови източници на приходи. Секторът на недвижимите имоти може да бъде изложен на по-високи данъци, тъй като правителствата ще предпочетат този вариант, вместо да увеличават данъка върху доходите в момент на висока безработица. Това също ще натежи на цените на недвижимите имоти и възвращаемостта. 

Трето - притежаването на земя или имот отдавна се счита за добър начин за предпазване на капитала от инфлация, тъй като цените на недвижимите имоти и наемите обикновено също нарастват, заедно с ускоряването на инфлацията. Въпреки това днес инвеститорите могат да поставят под въпрос доколко предстои ускоряване на инфлацията през следващите години. Въпреки че  огромните пакети от стимули на правителствата вседствие на пандемията могат да ускорят инфлацията, все още остава и дефлационният натиск. 

Технологиите свиват много разходи, включително за транспорт и телекомуникации. Шокът в глобалното търсене доведе до понижени прогнози за икономиката, което вероятно ще отслаби допълнително потребителското търсене и ще постави лимит на ръста на цените. В кракосрочен план също няма признаци за увеличаване на възнагражденията на служителите, като е вероятно по-високите нива на безработица да се задържат. Пред пазара на труда има и по-тежко дългосрочно предизвикателство - това на демографските промени. 

Тъй като населението продължава да застарява, на пазара на труда ще има все по-малко икономически активни и по-млади хора в сравнение с вече пенсионираните. Това ще значи по-малко купувачи на имоти, което също ще увеличи натиска върху цените. 

Пазарът на имоти е огромен и много различен, така че нарискът върху цените на него ще варира значително в отделните страни и сектори. Пандемията обаче накара много инвеститори да преразгледат портфолиата си и да преценят дали изложението им към недвижими имоти ще предпази, или ще ерозира състоянието им.