Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Експерт: В криза трябва да се инвестира в реални активи като недвижимите имоти

Стойне Василев, финансов консултант, Бизнес старт, 14.08.2020

10:15 | 14 август 2020
Обновен: 12:30 | 14 август 2020
Автор: Магдалена Иванова

Очакваме по-високо ниво на инфлацията заради наливането на пари в икономиките с цел възстановяването от кризата, а в такъв период държането на пари на депозит няма да свърши работа, необходими са реални активи като недвижими имоти – ниските лихви по ипотечните кредити дават добра възможност в тази посока. Това каза Стойне Василев, финансов консултант, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Тази година е много подходяща за инвестиции и за започване на нов бизнес, тъй като кризата е най-ниското ниво от един бизнес цикъл“.

Според Стойне Василев икономиката ще се възстанови бързо, като до края на следващата година ще се върнем до нивата от преди кризата.

Финансовият консултант съветва хората да си организират авариен фонд, като помислят каква част от текущите си доходи биха отделили, за да се подготвят за следващите трудни времена или следващата криза.

„За да можем да преценим от какво да спестим трябва да знаем за какво харчим. От задължителните разходи като сметки и наеми трудно бихме могли да спестим. Но от останалата част от разходите по-лесно може да се лишим“.

По думите на госта има напредък у нас през последните 10 години по отношение на финансовата грамотност.

„Въпреки доста по-високото ниво, изоставаме дори от страните от Централна Европа, както и от тези от Западна Европа“, обясни гостът.

Той допълни, че нациите с по-висока финансова грамотност се представят по-добре по икономически показатели.

Кога да започне обучението по финансова грамотност при децата – гледайте във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ гледайте тук.