Цените на имотния пазар у нас са стабилни, очаква се спад на предлагането

Банките забавят предоставянето на ипотечни кредити в условията на коронакриза

12:08 | 31 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Paul Hanna/Bloomberg
Снимка: Paul Hanna/Bloomberg

Коронавирусната пандемия е поставила купувачите в доминираща позиция на пазара на жилища в средновисокия и високия сегмент у нас, съобщава консултантската компания Colliers International, цитирана от Investor.bg.

Сред основните причини за търсенето през първото полугодие остават необходимостта от по-голямо жилище или желанието за инвестиция в недвижим имот. Фокусът на купувачите е насочен към жилища в напреднал етап от строителството или завършени с Акт 16. Най-силен е интересът към апартаменти с две или три спални, апартаменти на партерни етажи с дворни пространства и вили близо до София.

Банките забавят предоставянето на ипотечни кредити, като засилват селективността си към кредитополучателите, техния профил, процента на самоучастие и обезпеченията.

Част от купувачите предпочитат да проследят развитието на коронавирус пандемията, преди да предприемат покупка на имот. Това оказва положително влияние върху пазара на наеми в посока повишение на търсенето, както от български, така и от чуждестранни граждани, констатира Colliers.

През разглеждания период сделките с имоти, закупени с инвестиционна цел са 15% от всички, което представлява осезаем спад спрямо 2019 г., когато делът им е около 40%.

Средните продажни цени и наемните нива остават стабилни – средната цена за апартамент с две спални варира между 145 хил. и 180 хил. евро, а за апартаментите с три спални – между 210 хил. и 250 хил. евро. Къщата от редови тип излиза между 250 хил. и 420 хил. евро, а самостоятелната къща – от 450 хил. евро нагоре.

Наемите на апартаменти с две спални от средновисокия и високия сегмент варират между 950 и 1200 евро, а на апартаментите с три спални – между 1300 и 1600 евро. Наемите на къщи започват от 2000 евро.

Разликата между офертната и покупната цена варира в зависимост от това дали имотът е готов за използване или е в строеж. Средната отстъпка е в размер на 3% през първото полугодие на 2020 г.

Завършените проекти са регистрирали ръст от 4%, с което общото предлагане в сегмента достига малко над 11 хил. жилищни единици – апартаменти, редови и самостоятелни къщи, концентрирани основно в южните квартали и подножието на Витоша.

Предлагането на площи в проекти в активно строителство обаче отбелязва спад от 4% спрямо второто полугодие на 2019 г. Така те стават общо 3800 жилищни единици в средновисок и висок сегмент.

Свободните жилищни единици продължават да намаляват плавно и през първата половина на 2020 г. спадат от 5% на 4%.

Colliers очаква предлагането да се свие, тъй като е възможно част от продавачите да задържат продажбата на имотите си, докато отмине здравната криза.