Южното Черноморие вече се радва на голямо натоварване

Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, Бизнес старт, 27.07.2020

10:30 | 27 юли 2020
Обновен: 12:15 | 27 юли 2020
Автор: Николета Рилска

Голямо натоварване вече се чувства по Южното Черноморие. Туристическите ни комплекси никога не са виждали толкова българи, колкото през тази година. Това каза Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, в предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова

“190-200 хиляди българи пътуват през последнитe уикенди”, посочи Драганов. Той отбеляза, че около 500 хиляди повече ще са българите у нас само заради това, че няма да посетят Гърция. 

Експертът посочи, че по отношение на летателните програми спадът у нас е с близо 90%, като заяви, че това се дължи отчасти на липсата на обособени хотели в България, в които да могат да се настаняват чужденците под карантина - по примера на Гърция и много други европейски страни. 

“Има достатъчно голяма база, на която могат да се създадат подобни места”, изтъкна Драганов. 

Той посочи, че в момента у нас работят около 12,3 хиляди места за настаняване, близо половината от тях вече са продадени. 

“Празната част на местата за настаняване е в рамките на около 50-52%”.

По думите на госта подготовката за зимния сезон в България ще започне още от лятото, а сред приоритетите са изготвянето на план за действие в сектора, осигуряването на ваучери, както и на ликвидност за туроператорите. 

Вижте целия разговор във видео материала. 

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук.