Кунчев: Броят на приетите в болница с Covid-19 е притеснителен

Здравните заведения вече са много по-подготвени за борбата с коронавируса, заяви експертът

10:31 | 12 юли 2020
Обновен: 10:37 | 12 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Доц. Ангел Кунчев - заместник-председател на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. Снимка: БГНЕС
Доц. Ангел Кунчев - заместник-председател на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. Снимка: БГНЕС

Притеснява ме броят на приетите в болница с Covid-19, защото за тези хора е въпрос на живот и смърт, заяви пред БНР доц. Ангел Кунчев - заместник-председател на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. По думите му целите на щаба са да се осигури болнично лечение на всеки, който има нужда от него, за да има по-малко смъртни случаи.

Доц. Кунчев уточни, че в момента здравните заведения са много по-подготвени за борбата с коронавируса, в сравнение с началото на пандемията, но "много важно е кой ще работи над тези болнични легла". 

"Най-видимата част е лечението и какво ще получат хората по време на това лечение, но има една невидима част - работата на РЗИ, които се грижат всички - вече над 200 хиляди души, поставени под карантина - да бъдат намерени и да им се смъкне епидемиологична анамнеза, да им се намерят контактите, да се организира изследването, да се контролира карантината. Това го правят колегите от РЗИ, които са на ръба на изтощението", коментира Кунчев.

Според него причините за ръста на новозаразени с коронавирус у нас са подценяването и политизирането на проблема. 

211 са новите случаи на заразени с коронавирус у нас за последното денонощие, сочат данните на Единния информационен портал. Общият брой на заразените с коронавирус у нас вече надхвърли 7 хиляди. Активните случаи са 3597.