Борисов: Влизането на България в ERM II и банковия съюз е акт за десетилетия напред

Този акт трябва да ни обединява, каза управителят на БНБ Димитър Радев

20:45 | 10 юли 2020
Обновен: 20:59 | 10 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Борисов: Влизането на България в ERM II и банковия съюз е акт за десетилетия напред

"Българският лев е включен във валутно-курсовия механизъм ERM II. Благодаря на президента на Европейската централна банка Кристин Лагард, на вицепрецидента на Европейската комисия Валдис Домбровскис. Това е акт за десетилетия напред", заяви премиерът Бойко Борисов в рамките на извънреден брифинг, след като стана ясно, че България е приета за член на валутно-курсовия механизъм ERM II и банковия съюз като част от подготовката на страната да влезе в еврозоната.

"Българската банкова система и финанси са при "белите държави", изтъкна министър-председателят.

Борисов благодари на всички свои колеги, с които са работили в "тази враждебна среда". Той изрази възмущението си, че на тази дата е трябвало да са заедно с президента Румен Радев. Предложението му към опозицията е да работят заедно денонощно, за да се справят с кризата. "Ние знаехме посоката, вече сме там. Политическата класа трябва да има отговорности", посочи премиерът.

"Българският лев е част от европейския валутен механизъм. Това е исторически акт, който ще има голямо значение за бъдещето на България и трябва да ни обединява. Той дава на страната ни финансовата тежест във финансовата сфера, а по-късно и в другите сфери. Следващата стъпка е присъединяването към еврото", каза управителят на БНБ Димитър Радев. 

По думите му интеграцията на страната ни в еврозоната свързва икономиките на участващите държави членки и дава икономически предимства.

"Ние свързваме кръвоонсната система на нашата икономика с едно от най-силните икономически формирования в света", добави още той. 

Финансовият министър Владислав Горанов коментира влизането ни в чакалнята на еврозоната с предложението да се поздравим без излишен патос и призив да оценим решението на европейските партньори за установяване на тясно сътрудничество по отношение на банковия съюз и присъединяването на лева към валутно-курсовия механизъм.

"Имаме шанс в следващите десетилетия да постигнем икономическо развитие за българските граждани такова, което заслужават", каза Горанов. 

ЕЦБ определи базов курс за конвертирането на българския лев в евро от 1,95583 лв. за евро. За хърватската куна обменният курс е 7,53450. Решението относно тясното сътрудничество на Европейската централна банка (ЕЦБ) и Българска народна банка (БНБ) ще влезе в сила 14 дни след публикуването му в Официален вестник на Европейския съюз.

От 1 октомври 2020 г. ЕЦБ ще отговаря за прекия надзор над значимите кредитни институции в Република България и за общите процедури за всички поднадзорни лица, както и за наблюдението над по-малко значимите кредитни институции. Междувременно ЕЦБ ще извърши оценка, с която ще определи кои банки изпълняват критериите за класифициране като значими институции.