Борисов: Очакваме решение за ERM II до края на деня

Решението трябва да стане ясно след 20 часа, обяви премиерът

09:29 | 10 юли 2020
Обновен: 09:32 | 10 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Довечера (петък, 10 юли) след 20 часа очакваме решение за присъединяването на България към валутния механизъм ERM II, заяви премиерът Бойко Борисов по време на брифинг в Министерски съвет. 

"Вече няма да могат да се фалират банки, няма да могат да се теглят пари в кеш, без да "светнат" и в Европа. Ще пандат лихвите по кредитите, ще се увеличи кредитният рейтинг", коментира министър-председателят по повод на ползите за България след присъединяването към чакалнята на еврозоната. 

България и Хърватия се насочват към одобрение за чакалнята на еврозоната, в ход, който ще бъде първият за разширяване на валутния съюз от 2015 г. насам. 

В четвъртък Bloomberg съобщи, че решението за присъединяване на България и Хърватия към ERM II вероятно ще бъде взето на срещата на финансовите министри на региона в четвъртък и петък, като се позова на запознати източници.

Очаква се изявление на Европейската централна банка след края на срещата в петък. 

Последната страна, която се присъедини към еврозоната, беше Литва преди пет години. Другите четири източноевропейски страни в еврозоната са Естония, Латвия, Словакия и Словения. 

"Предстои изключително тежка година, по никакъв начин не се раздвижва икономиката", коментира Борисов по повод кризата около коронавирусната пандемия. 

Той изтъкна, че на европейско ниво все още няма решение за разпределението на средствата по фонда за възстановяване.

"Колкото повече затъват икономиките, толкова повече държавите членки ще решават вътрешните си проблеми", добави премиерът.