Експерт: България е пример за успешно преминаване към дистанционно обучение

Албена Спасова, Microsoft Education, В развитие, 07.07.2020

13:30 | 7 юли 2020
Обновен: 15:08 | 7 юли 2020
Автор: Николета Рилска

България стана пример за това как бързо и адекватно може да се премине към отдалечено образование. Това каза Албена Спасова, която отговаря за образователните инициативи на Microsoft в 24 държави в Централна и Източна Европа, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денозова

“Добрата реакция обаче не означава, че всичко е свършено”, посочи Спасова. Тя отбеляза, че обучението на учителите за това как да се използва хибридното образование в бъдеще ще продължи и през лятото. 

По отношение на трайното навлизане на дистанционното обучение в образователния модел експертът отбеляза, че различните държави имат различни подходи и даде за пример избора на някои от тях за четири учебни дни седмично в училище и един за онлайн образование. 

“Който и подход да бъде избран, трябва да се имат предвид няколко неща. Основното е здравето на децата, другият въпрос е какви умения могат да се развиват, какви технологии ще бъдат избрани, каква е готовността на учители и ученици да ги използват”, коментира Спасова. 

Според нея хибридният образователен модел ще има ползи за учениците, за пазара на труда и бизнеса. 

“Трябва да подготвим децата за динамичната и различна среда, да развиваме други социални умения, свързани с критично мислене, сътрудничество, обмяна на информация, а да не се използва само традиционният модел”, заяви Спасова. 

“Развитието на социалните умения и адаптивността са от изключителна важност за бъдещето на децата”. 

"Друг важен елемент е подготовката на децата да учат цял живот. За да сме адекватни на съвременното общество, трябва да превърнем образованието в наш навик”, добави експертът.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.