Какви са ползите от дистанционното обучение по време на пандемия?

Огнян Траянов, председател на УС на БАИТ, Смарт час, 08.06.2020

21:15 | 8 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Конкурсът "Дигитални новатори в образованието" е нова идея, която възникна благодарение на желанието да насърчим и да се отблагодарим на учителите, които в кратки срокове, без предварителна подготовка, при това сравнително бързи и ефективно, успяха да приложат цифровите технологии и да спасят учебната година, заяви Огнян Траянов, председател на УС на БАИТ, в предаването "Смарт час" с водещ Живка Попатанасова.

 Траянов обясни, че конкурсът се фокусира върху дигиталните иновации и тяхното приложение в образованието.

"Дистанционното обучение даде възможността бързо и ефикасно да се работи с определени групи ученици. Това е стъпка към персонализираното образование, част от четвърта индустриална революция. Дистанционното обучение дава шанс отлични учители да бъдат споделен ресурс за цялата образователна система".

По отношение на достъпа до дистанционното обучение гостът каза, че интернет покритие има, но липсват устройства. Огнян Траянов обяви и нова инициатива за каскадиране на техника – предоставяне на компютри за деца в отдалачени региони.

Гостът спомена, че в момента достъпът до образование се демократизира чрез форми на интегрални програми, илюстриране на дистанционното преподаване в час и даването на проекти онлайн.

Освен това Траянов е убеден, че игровият подход трябва да присъства в дистанционното обучение.

Цялото интервю вижте във видео материала.

Всички гости на предаването "Смарт час" вижте тук.