Дистанционното обучение е възможност за индивидуален подход към учениците

Асен Александров, директор на 51-во СУ "Елисавета Багряна", Смарт час, 22.06.2020

20:31 | 22 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Асен Александров, директор на 51-во СУ "Елисавета Багряна".  Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Асен Александров, директор на 51-во СУ "Елисавета Багряна". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Най-голямото предимство на дистанционното обучение е, че може да подпомогне за индивидуалния темп на работа с различните ученици. Това каза Асен Александров, директор на 51-во СУ "Елисавета Багряна", в предаването “Смарт час” с водещ Живка Попатанасова

“Много удобно би било един такъв вид обучение да се използва за диференциране на работата в часовете. Учениците могат да се разделят на групи, които имат еднакъв интерес и възможности по даден предмет”, смята Александров. 

Той посочи, че въвеждането на дистанционното обучение трябва да се случва под формата на пирамида в зависимост от възрастта на учениците, като най-много часове онлайн имат по-големите от тях. 

“С помощта на дистанционното обучение учениците ще имат по-малко присъствие на място, ще се облекчи натовареността им, което няма да стане за сметка на знанията, а чрез различна организация”. 

Според експерта при традиционната форма на преподаване учителите имат активна роля, а учениците - пасивна, което новите достижения на психологията отричат като даващо максимално добри резултати. 

“Ролята на учителя е да насърчава и напътства”. 

По думите на Александров училищата у нас са се справили добре с дистанционното обучение по време на пандемията. 

Очаквайте видео материал с целия разговор. 
Видеа с всички гости на предаването “Смарт час” гледайте тук.