Говори бизнесът: Кои компании ще оцелеят през следващите 10 години?

Представители на водещи фирми виждат държавата като партньор с предвидимост в несигурната икономическа обстановка

18:55 | 6 юли 2020
Обновен: 15:38 | 8 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В ситуацията на коронакриза ще оцелеят способните компании, които ще надграждат със стратегии за развитие, от които зависи бизнесът им през следващите десет години. Около това мнение се обединиха участниците в онлайн дискусията "Бизнес рестарт по време на пандемия", организирана от Investor Media Group. 

Представители на водещи фирми виждат държавата като партньор с предвидимост в несигурната икономическа обстановка, но препоръчват промени в законодателството, което да е адекватно на работната среда. Според тях има нагласи за промяна, за да има чужди инвестиции и да намери мястото си България при формирането на новите вериги на доставки.

Теодора Петкова, главен изпълнителен директор  на УниКредит Булбанк, посочи, че виртуалните срещи през дигиталните канали понякога са по-ефективни отколкото консултациите на живо.

Управляващият партньор и основател на Адвокатско дружество, Гугушев и партньори Стефан Гугушев също отбеляза, че принудата с работа от вкъщи заради пандемията с коронавируса е показала, че се е увеличило работното време и оборотите.

Виктор Билянски, съосновател и главен технически директор на ScaleFocus, потвърди, че фирмата отдавна има политика да работи „отвсякъде“, като за часове е реорганизирала дейността си при изключителна мотивация. Според него това е характерно за сектора В2В, където е необходима гъвкавост, особено при „тази нова нормалност“.

„Потърсихме най-добрите практики за организиране на процеса на работата в компаниите. Но излязоха много въпроси от клиенти, свързани с ликвидността“, разкри какви са били предизвикателствата по време на епидемията Диана Николаева, съдружник и лидер на отдел „Консултантски услуги по сделки" за EY България, Северна Македония, Албания и Косово.

Стефан Гугушев съобщи, че по време на пандемията най-много са консултациите по трудово право – както за критериите, по които се отпускат средства по мярката 60 на 40, така и по програмите на Фонд на фондовете и ББР.  Юристът съобщи, че Програмата за иновации и конкурентоспособност ще бъде преотворена. Той препоръча да се обсъдят всички трудности, които среща бизнесът, за да бъде той по-добре информиран, а да не зависи от  „прекалено много администрация“.

Теодора Петкова информира, че в партньорство с институциите вече се реализират редица програми в помощ на клиентите. Като пример тя посочи програмата на Фонд на фондовете с 80% гаранция към млади предприемачи и такива в неравностойно положение. 

„Финализираме до седмица програмата с ББР за ликвидни нужди на фирмите. Облекчени са условията по гаранционните схеми COSME и ИноФин, включихме се в правителствените инициативи и участваме в отпускането на безлихвени кредити за лица в затруднено положение“, изброи част от помощта на УниКредит Булбанк за бизнеса и хората тя.

Повече по темата четете на Investor.bg.