Започва масов контрол за изпълнението на противоепидемичните мерки

Премиерът проведе работна среща с експерти във връзка с разпространението на COVID-19

11:26 | 22 юни 2020
Обновен: 11:30 | 22 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: МС
Снимка: МС

Започва масов контрол за изпълнението на противоепидемичните мерки. Това стана ясно след работна среща на министър-председателят Бойко Борисов в Министерския с министъра на здравеопазването Кирил Ананиева, членове на Националния оперативен щаб и експерти. 

В рамките на разговора бяха обсъдени данните относно разпространението на новия вирус. На премиера Борисов беше докладвано, че обстановката се следи изключително внимателно. 

Борисов за пореден път изтъкна, че опасността от COVID-19 не е отминала и че за борбата срещу коронавируса от най-голямо значение и към момента продължава да бъде спазването на физическа дистанция, дисциплина и стриктна дезинфекция.

"Тенденциите са смущаващи, в последните осем дни имаме завишаване на положителните случаи. Това ме притеснява. Взривовете в огнища станаха много в страната", заяви пред БНР в неделя проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб.

По негови думи хората са заразени от неспазване на елементарни правила – да не се събират по много и на затворени места.

През последното денонощие за новия коронавирус са изследвани 566 проби, 33 от които са с положителен резултат, става ясно от данните на Националната информационна система.

Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград - 1; Бургас - 1; Варна - 2; Кюстендил - 14; Пазарджик - 1; Перник - 1; Пловдив - 1; София област - 6; София град - 6.

Потвърдените случаи на COVID-19 у нас към момента са 3905. От тях 1632 са активни. Общият брой на излекуваните лица е 2074, като 47 от тях са регистрирани през изминалите 24 часа.