Ограничителните мерки заради коронавируса се удължават до 12 април

Има още един нов установен случай на заразен в София

08:07 | 26 март 2020
Ген. Венцислав Мутафчийски. Снимка: БГНЕС
Ген. Венцислав Мутафчийски. Снимка: БГНЕС

243 са заразените с коронавирус у нас. Последният случай е от София. Това съобщи ръководителят на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски в рамките на редовния си сутрешен брифинг. В "Пирогов" четирима души са в тежко състояние. Изследваните лица вчера са 350.

От 28 области в страната в 18 има заразени.

От Националния оперативен щаб ще предложат на здравния министър ограничителните мерки да бъдат удължени от 29 март до 12 април. Очаква се промяна и по отношение на изискванията за поставяне под карантина на влизащите в България и мярката да се прилага без значение от дестинацията на пристигане. 

"Вихърът у нас ще бъде с по-ниска интензивност и няма да надвиши възможността на здравната система. Ако не се спазват мерки и няма контрол, ще се разболеят много повече хора и тогава ще ни трябват над 500 хил. респиратора. Мерките трябва да се спазват без паника", категоричен е генерал-майор Мутафчийски.

По темата за разликата в изчисляването на броя починали в Италия и Германия, генерал Мутафчийски уточни, че двете държави се намират в различни фази от разпространението на вируса. Диабет, белодробните и сърдечно-съдовите заболявания са сред част от съпътстващите заболявания.