Новият бюджет на София акцентира върху нови детски градини и по-добра инфраструктура

Сред акцентите в бюджета са строителството на детски градини, подобряване на инфраструктурата – пътна, тротоарна, изграждане на многоетажни паркинги, както и средства за проектиране на тях

16:45 | 28 март 2024
Обновен: 16:53 | 28 март 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Столичният общински съвет (СОС) прие обявения за рекорден от кмета Васил Терзиев бюджет на София за 2024 г. в размер на 2,576 млрд. лв. при 2,564 млрд. лв. за 2023 г., съобщава БТА.

Бюджетът беше подкрепен от групите на ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната"-"Демократична България“ („Спаси София“). „Против“ предложения бюджет бяха групите на „БСП за България“, „Има такъв народ“ и „Възраждане“. Против гласува и общинският съветник от „ВМРО – Българско национално движение“ Карлос Контрера.

 „За“ гласуваха общо 45 общински съветници, а 15 бяха „против“.

Сред акцентите в бюджета са строителството на детски градини, подобряване на инфраструктурата – пътна, тротоарна, изграждане на многоетажни паркинги, както и средства за проектиране на тях. В бюджета на общината са предвидени повече средства за чистота и за озеленяване. Увеличени са средствата за отчуждаване на имоти, попадащи на територията на паркове. Увеличени са средствата, свързани с дигиталната трансформация, за да бъдат услугите на Столичната община достъпни за граждани, за бизнеса и онлайн. Заложени са 5,3 млн.лв. за „граждански бюджети“ за финансиране на идеи за подобряване на средата, идващи от граждани.