БФБ пуска новия борсов индекс beamX

Официално той ще започне да се изчислява от 18 септември. Началната стойност ще бъде 100 пункта.

11:22 | 12 септември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: БФБ
Снимка: БФБ

Българската фондова борса стартира нов борсов индекс, beamX, съставен от компании на пазара за растеж BEAM. Съветът на директорите на Борсата одобри първите емисии, които ще бъдат част от базата на новия индекс, се казва в официално съобщение за медиите.

Официално той ще започне да се изчислява от 18 септември. Началната стойност ще бъде 100 пункта.

В beamX ще бъдат включени първите 10 компании от пазара за малки и средни фирми, класирани по следните 4 критерия с еднаква тежест:

• пазарна стойност на фрий-флоута

• брой сделки и оборот за последните 6 месеца

• брой акционери

BEAM пазарът стартира в началото на 2021 г. като от тогава успя да привлече 16 дружества, които набраха над 50 млн. лв. Успешните публични предлагания са сигнал, че инвеститорите припознават пазара като атрактивна възможност за своите инвестиции.

Пазарът за растеж на малки и средни предприятия BEAM e организиран от Българска фондова борса (БФБ) и дава възможност на малкия и среден бизнес за набиране на капитал при по-облекчени условия в сравнение с регулирания пазар, като в същото време им предоставя сходни предимства на тези на публичните компании.

Борсата получи одобрение за организирането на пазара BEAM от Комисията за финансов надзор в края на 2018 г., като търговията на него се осъществява на същата търговска платформа T7, и при същите правила за търговия като тези на Основния пазар на БФБ. Пазар beam се явява и междинно звено по пътя на една компания към същинското листване на Основния пазар на БФБ.