Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

БФБ отчита засилен интерес на фона на почти рекордни в света дивиденти

Димитър Георгиев, ръководител „Финансови пазари“ в ЕЛАНА Трейдинг, "Бизнес старт", 26.05.2023 г.

12:28 | 26 май 2023
Обновен: 14:17 | 30 май 2023
Автор: Даниел Николов

Пазарите приеха напълно спокойно новината, че най-голямата европейска икономика е изпаднала в истинска и реална рецесия. В същото време "Уолстрийт" е залян от зелена вълна заради рекордни ръстове на технологичния сектор и компаниите за чипове и въобще не се съмнява, че ще се постигне споразумение за избягване на фалит на САЩ. Българска фондова борса също записва зелена вълна на фона на изненадващо успешен дивидентен сезон, коментира Димитър Георгиев, ръководител „Финансови пазари“ в ЕЛАНА Трейдинг, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Негативният растеж вероятно ще продължи - в следващите няколко тримесечия очаквам или леко отрицателен или много близък до 0% икономически растеж, но в никакъв случай дълбока и продължителна рецесия... Германия твърдо остава най-голяма икономика в Европа и не виждам коя би била близо до нея в близките десетилетия."

Германия регистрира -0.5% и -0.3% растеж за последните две тримесечия, а прогонозите преди година, в началото на войната и в разгара на енергийната криза, бяха за срив с до 3%, което не се случи, напомни Георгиев. Намаленото вътрешно потребление в Германия е основният фактор за свиването на икономиката, а страната бе особено силно засегната от спирането на доставките на руски газ.

Борбата с инфлацията и посоката на лихвените проценти остават основните движещи фактори за европейските пазари. Очаква се поне едно повишение с 0.25% на основната лихва на Федералния резерв на САЩ на следващите две заседания, а очакванията за намаляване на лихвите до края на годината са силно намалени, каза Георгиев.

"От няколко седмици пак живеем в една среда, в която инфлационните очаквания са по-високи, лихвите и доходностите по ДЦК са все по-високи, което оскъпява дълга на почти всички развити държави в света."

Има сигнали за значително сближаване на позициите на републиканци и демократи в спора за повишаването на тавана на дълга в САЩ, макар още да няма сделка, така че макар да има риск, пазарите не се съмняват, че ще има споразумение.
 
"Намаляват очакванията за предстояща рецесия в САЩ. Ефектът от високите лихви не е толкова негативен, колкото се очакваше. Банковият сектор се стабилизира."

В коментар за предстоящия балотаж на изборите в Турция, Георгиев каза, че изглежда всички фактори са на страната на президента Реджеп Тайип Ердоган. Това ще означава още пет години на обезценяване на турската лира, недоверчиви инвеститори и висока инфлация.

"Това, което е важно за финансовите пазари - една зависима централна банка. Турция остава последната развита страна, в която централната банка е изцяло под контрола на правителството, което никога не е довеждало до добри резултати."

Българска фондова борса също записва зелена вълна на фона на изненадващо успешен дивидентен сезон, като няколко компании имат двуцифрена дивидента доходност, каза Георгиев. Цените на акциите са ниски, но компаниите работят и печелят много добре, което довежда до почти рекордни в света дивиденти. Има и засилен интерес към компании като "Алтерко", която показа много добри резултати и ревизира прогнозите в посока нагоре.

"Алтерко" има всички шансове да бъде следващият истински еднорог в България... Традиционно подтиснатите цени правят българския пазар прекрасно място за инвестиции и виждаме ясно изразен интерес, включително и от нови инвеститори."

Целия разговор може да гледате във видеото.

Материалът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.