Чиста енергия

Сряда, 21:00 часа
Водещ: Вероника Денизова

Необходими са ефективни инструменти за насърчаване на енергийното обновяване на сградите

Драгомир Цанев, изпълнителен директор на Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект и Иван Велков, председател на УС на БГФМА , „Чиста енергия“, 28.02.2024 г.

21:32 | 28 февруари 2024
Обновен: 13:38 | 1 март 2024
Автор: Милен Симеонов

На 29 февруари изтича срокът за кандидатстване по втория етап от процедурата за обновяване на жилищния сграден фонд. Този път обаче публичното финансиране не е пълно, а се изискват 20% самоучастие. До началото на седмицата има над 110 подадени заявления, а до края на срока се очаква да надвишат 150 и може би да достигнат 200. Със сигурност няма да бъде изчерпан целият ресурс, но това е обяснимо поради липсата на основни инструменти, които да направят този процес възможен. Това коментира Драгомир Цанев, изпълнителен директор на Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект, в предаването „Чиста енергия“ с водеща Вероника Денизова.

"Наличието на 200 кандидатури, при това в градове, които не бихме очаквали да са най-активни, означава, че интересът е наличен. Свищов и Златоград са сред градовете с най-много подадени заявления. Имахме сигнали за това още на първия етап, когато интересът надвиши 4 пъти наличния ресурс. Видяхме го и с резултатите от националното преброяване, при което стана ясно, че в последните 10 години се е удвоил броя на собствениците, които със собствени пари предприемат мерки за енергийно обновяване."

Тези 20% ще представляват пречка за домакинствата, които очакват целият този процес да се случва с активното участие на държавата, но и за тези хора, за които физически не разполагат с такава сума пари. Това разкри Иван Велков, председател на УС на БГФМА.

Цанев коментира, че най-вероятно неусвоените от втори етап на процедурата средства ще бъдат изгубени. Той смята, че парите или ще бъдат пренасочени в друга област, или ще бъдат изгубени.

"Моделът за обновяване на жилищния фонд е крайно елементарен и трябва да включва 3 компонента. Това са субсидия, която да е толкова голяма, че да позволява инвестицията да се възвръща в разумни срокове, кредитен механизъм, специализиран за този конкретен случай, който да е достатъчно атрактивен за крайните потребители и допълнителна помощ чрез механизмите на социалната политика за най-уязвимите собственици ."

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Чиста енергия" може да намерите тук.