Чиста енергия

Сряда, 21:00 часа
Водещ: Вероника Денизова

Югоизточна Азия - перспективите пред енергийните пазари и изкопаемите горива

Роберто Лорано, изпълнителен директор на Medco Energi, "Чиста енергия", 08.11.2023 г.

21:35 | 8 ноември 2023
Автор: Милен Симеонов

Работим в Югоизточна Азия, главно извън Индонезия, в регион, в който вътрешният икономически растеж е стабилен и ще продължи да бъде стабилен в продължение на няколко години. Това ще доведе до устойчив и продължителен растеж на търсенето на енергия. Сега инвестициите във възобновяеми енергийни източници нараснаха значително, но заедно с тях расте и търсенето на енергията. Ние все още се нуждаем от няколко години, в които ще разчитаме на изкопаеми горива. Това коментира Роберто Лорано, изпълнителен директор на най-голямата частна петролна и газова компания в Индонезия Medco Energi в материал разработен за Bloomberg в предаването "Чиста енергия" с водеща Вероника Денизова.

"Перспективите за останалата част от годината и след следващите няколко години са доста възходящи по отношение на търсенето. Що се отнася до цените, не съм сигурен, че мога да коментирам и ние не сме в бизнеса с прогнозиране на краткосрочни цени. Начинът, по който работим, гледаме на средносрочни цени и това е начинът, по който планираме нашите инвестиции."

Лорато разказва, че в момента тяхното производство е на 80% газ. Той допълва, че са инвестирали и във възобновяеми енергийни източници като геотермална енергия. По негови думи компанията вече има редица инсталации в Индонезия и наскоро се присъединява към консорциума с други индонезийски партньори и партньори от Сингапур за изграждане на много голяма слънчева инсталация в Индонезия, на индонезийски остров, за износ на зелени електрони в Сингапур.

"Голямо предизвикателство както по отношение на инвестициите, така и по отношение на проектите, по отношение издаването на разрешителни и други подобни, което ще изисква наистина пряк ангажимент и участие от страна на правителствата и от много различни заинтересовани страни. Наистина смятам, че частните инвеститори ще са много щастливи и ще имат желание да инвестират в проекти, но те трябва да имат инфраструктура, с което да могат да се включат в производството. И това ще трябва да бъде наистина подкрепено от правителството и заинтересованите институции. Така че това, от което наистина имаме нужда, е сътрудничество, сътрудничество и пак сътрудничество между правителства, институции, частни инвеститори, компании... та чак до отделните потребители."

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Чиста енергия" може да намерите тук.