Футуризъм

Четвъртък, 21 часа
Водещ: Антон Груев

Светлината вече се използва като инструмент в света на наноматериалите

Проф. Венцислав Вълев, ръководител на катедра по физика в универстета в Бат, във "Футуризъм", 26.10.2023

22:00 | 26 октомври 2023
Обновен: 18:29 | 9 ноември 2023
Автор: Галина Маринова

Вече използваме светлината не само да се научи нещо за природния свят и наночастиците, но и като инструмент. Мощни лазери могат да се използват, например за заваряване, при което металите директно се сливат един в друг. Това вече се използва в света на наноматериалите. Това каза проф. Венцислав Вълев, ръководител на катедра по физика в университета в Бат, в предаването "Футуризъм" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Антон Груев. Проф. Вълев беше отличен с тазгодишната награда на института по физика "Томас Йънг". Неговото откритие може да помогне за намирането на нови средства за лечение с наночастици и производство на високотехнологични химикали. 

В основата на нашите открития е, че ние работим с наноматериали, обясни събеседникът. "Това са нов вид материали, които са с много малки размери в сравнение с дължината на вълната на светлината и защото са толкова малки, от гледна точка на светлината те приличат на атоми. Светлината не знае за други такива малки неща, освен атомите. Но това не са атоми. Това са фалшиви атоми - ние сме ги направили и обикновено са малки пружинки от злато или други материали - и можем да контролираме тяхната дължина, дебелина, размер, но и усукването, геометричното им разпространяване. По този начин ние можем да им предадем свойства, които естествените атоми нямат". 

"В следствие на това можем да излъжем светлината и да я накараме да прави неща, които тя обикновено не би направила в природния свят. Тя може например да обиколи около предмета, правейки го невидим. Да се направи нещо невидимо е част от науката за метаматериалите - звено на този тип наука. Освен това можем да накараме светлината, не само да заобиколи предмета, а и да изглежда така, сякаш е пръсната от друг предмет. Това е т.нар. трансформативна оптика. Тоест, да накараме нещо да изглежда по различен начин от това, което е. Това е също звено на науката за метаматериалите".

Най-големите пречки пред фармацевтичната наука в момента са, че става все по-трудно и скъпо да се намират нови лекарства. За да се намерят нови видове молекули, трябва да се избира от почти безкрайно голям брой възможни молекулни формули и комбинации. Единственият начин, по който можем да се преборим с този проблем, е чрез методите на високопроизводителната химия. При нея не се изпробват молекулите една по една, а чрез роботи и сложни компютърни системи се пробват хиляди молекули наведнъж, каза Вълев.

"Този процес, когато се управлява от изкуствен интелект, ще доведе в бъдеще до откритие на нови молекули. Нашата работа с проф. Дейвид Андрюс е една малка част от този процес. Фокусираме се върху изследванията на тези нови молекули. Става въпрос за изследване на микросмеси, микрокапчици. Но методите, които ние открихме, дават възможност да се наблюдават ефектите дори и от една единствена наночастица и да се изследват нейните свойства. Надяваме се, като разработим нашата техника, тя да може да се включи в този процес на високопроизводителна химия и да допринесе за откритието на нови лекарства"

Какво представлява хиралността? Как знанието за това основно понятие в природата дава възможност на учените да избягват грешки, допускани в миналото във фармацията, които са коствали човешки животи и са довели до осакатяването на десетки хиляди новородени? Какви са приложенията на свръхмощните лазери в модерната химия и какво представлява процесът на студената аблация? Как може тя да се използва в производството на много прецизни часовници или при реставрацията на ценни произведения на изкуството? 

В предаването вижте още: Защо Луната може да е на 40 млн. години повече, отколкото сме предполагали? Какви са изводите от това, че НАСА за пръв път видя нещо да излиза от Черна дупка? Нов наноматериал стимулира и възстановява прекъснати нерви. Учени създадоха управляеми мини роботи от хидрогел, които могат да променят формата си.

Гледайте цялото предаване във видеото.

Всички гости на предаването "Футуризъм" може да гледате тук.