Футуризъм

Четвъртък, 21 часа
Водещ: Антон Груев

Човешкият интелект ще остане водещ въпреки трансхуманизма и живота в метавселената

доц. Златогор Минчев, Институт по информационни и комуникационни технологии към БАН, "Футуризъм", 10.08.2023 г.

21:35 | 10 август 2023
Обновен: 15:21 | 11 август 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Сигурността в бъдещето неизменно ще се определя от технологии като квантовите компютри и изкуствения интелект, които ще помагат на хората да се справят със заобикалящото ни огромно количество данни. Човешкият интелект обаче ще продължи да бъде доминиращ и да взима крайните решения, въпреки рискове като сливането на реалния и виртуалния свят и навлизането на технологии като аватари в метавселената и биотехнологии, които позволяват редактиране на човешки гени. Това каза доц. Златогор Минчев от Института по информационни и комуникационни технологии към Българска академия на науките и ръководител секция "Информационни технологии в сигурността", в ефира на предаването "Футуризъм" с водещ Антон Груев.

Сигурността в 21-ви век ще бъде много необичайна, като от едната страна ще бъдат хората, а от другата - технологиите. Факторите, които ще я определят ще бъдат икономика, иновации, както и човешки и изкуствен интелект. Те ще създадат нова среда заради симбиотичното си съществуване, каза доцент Минчев. 

Той добави още, че технологичните процеси, които ще се подхранват от все по-голямо количество и все по-разнообразни данни ще се ръководят от супер и в бъдеще квантови компютри, но крайните решения поне в следващите 10 години ще се взимат от хората.

Относно ролята на технологиите и тяхното развитие, събеседникът посочи, че смартфоните, някои от които вече имат проектори ще ни вкарват все повече в метавселената дори и без очила, а това ще доведе до огромно претоварване с информация и промени в поведението на хората. Той прогнозира, че за подрастващото поколение, които приемат метавселената и живота във виртуална среда за нещо естествено ще бъде трудно да запазят нормално поведение от сегашна гледна точка, а усилията да наваксваме огромното количество информация може да доведат до дефицит на внимание и проблеми със съня.

Ролята на технологиите в бъдеще става незаменима, за да се обработват големите масиви от информация.

На въпрос какви рискове произлизат от подобни технологии, събеседникът каза, че има вероятност "да им хареса да живеят там, защото виртуалният свят може да бъде много интересен и привлекателен за тях и да не искат да излязат от него".

Ще се слеят ли границите на държавите и как ще се отрази на сигурността бъдеще, което може да се контролира от компании като Apple и Google? Ще имаме ли социален рейтинг на своите аватари в метавселената и има ли кой да спре развитието на технологии, като генното редактиране? 

Целия разговор може да гледате във видеото.

В предаването може да научите и за новия начин по който се разпространяват раковите клетки, изненадващите свойства на кофеина да предпазва от болести подобни на Алцхаймер, създаването на нов суперкондензатор чрез смесване на цимент и фин въглен, както и превръщането на човешката походка в метод за верификация.

Всички епизоди на предаването "Футуризъм" може да намерите тук.