UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Инсомнията не се лекува с медикаменти

Доц. д-р Кирил Терзийски, ръководител на комплекса за транслационни невронауки в МУ-Пловдив, "UpDate", 02.07.2023 г.

20:05 | 2 юли 2023
Автор: Милен Симеонов

На първо място по отношение на съня е добре да не ползваме тези устройства вечер, непосредствено преди лягане и особено в последните 2 часа. Тогава като цяло и светлинното замърсяване трябва да се намали. По възможност лампите, които изпозаливаме особено LED осветлението, да бъдат в по- жълтия спектър, защото синята светлина наистина много нарушава функцията на циркадния ритъм. Това каза в предаването доц. д-р Кирил Терзийски, ръководител на комплекса за транслационни невронауки в МУ-Пловдив в предаването „UpDate” по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Елена Кирилова.

Терзийски коментира, че апликациите, които наистина могат да помогнат с нарушения сън, са тези, които спадат в категорията на ограничаване на устройствата вечер след определен час. Друг тип приложения са такива, които по някакъв начин следят нашия сън и това би могло да допринесе човек да осъзнае, че има някакъв проблем и да го адресира към лекар.

''Относно смарт часовниците, показващи качеството на съня ни, смятам, че стават все по-точни. Те не могат да служат за диагностика, но могат да служат за проследяване на нашето състояние и ако нещо се промени в показанията, човек може да потърси лекарска помощ. Основният проблем в смарт часовниците е, че те са доста добри при хората, които нямат проблеми със съня и недостъпно точни при тези, които имат.''

По отношение на безсънието, първа линия на терапия според европейските препоръки е немедикаментозна терапия и по-конкретно когнитивно-поведенческа терапия, насочена към инсомнията. Тя представлява промени в начина, по който пациентът мисли за своя сън, както и в хигиената на съня. Съществуват и устройства, които биха могли да помогнат. 

''Медикаментите не се прилагат като пръв избор за разлика от това, което на практика за съжаление широко се среща, че на пациентите им се изписват всякакви медикаменти. Единственият ефект от това нещо обичайно са страничните ефекти, които пациентите трупат и все по-затвърденото безсъние.''

Целия коментар може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „UpDate“можете да видите тук.