UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автор и водещ: Елена Кирилова

Здравият сън изисква въвеждането на нови здравни политики

Доц. д-р Кирил Терзийски, ръководител на комплекса за транслационни невронауки в МУ-Пловдив, "UpDate", 01.07.2023 г.

20:05 | 1 юли 2023
Автор: Милен Симеонов

Проблемите със съня са може би едни от най-сериозните здравословни проблеми сред обществото. Сънната апнея, за която предполагам, че сте чували е с честота до 20% от възрастното население. Безсънието също е с висока честота около 10-15%. Съществуват и други нарушения на съня, но те са с по-малка честота. Това каза доц. д-р Кирил Терзийски, ръководител на комплекса за транслационни невронауки в МУ-Пловдив в предаването  „UpDate” с водещ Елена Кирилова.

Терзийски разказва повече и за светлинното замърсяване, което представлява светлината, която ни обгръща навсякъде: изкуственото осветление, всички лампи и електронни устройства. Светлинното замърсяване влияе на нашия сън, тъй като една от ключовите компоненти за регулациите на съня е т. нар. циркаден ритъм. 

''Чували сте за мелатонина-хормонът на съня, който се отделя от епифизата. Неговото отделяне е под контрола на едно ядро в мозъка ни, а то пък получава информацията как да се отнася с този хормон от редуващите се ден и нощ, тоест от светлината, която постъпва през нашите очи. Затова светлинното замърсяване е толкова вредно за съня, тъй като то лъже нашия собствен часовник.''

Към момента различни организации като например Американската академия за медицина на съня, която се опитва да повиши разпознаваемостта на проблема в обществото и оттам да принуди хората, които са отговорни за провеждането на политики, свързани с общественото здравеопазване, да ги осъществят. Според Терзийски обаче в България не се говори достатъчно по този проблем.

Терзийски споделя и че пациентите не са достатъчно склонни да следват съветите да не използват електронните си устройства вечер. Една от причините е, че съвременното общество е постоянно с телефон в ръце и му е трудно да си представи ежедневието без електронни устройства. 

''Относно устройствата, които имат т. нар ''eye comfort'' режим, те намаляват синята светлина, тъй като екраните започват да работят с по-жълтеникави оттенъци. Това обаче не я изключва напълно. А и въпросните рецептори в ретините ни възприемат светлината, възбуждат се и подават сигнала по-нататък за целия този процес с потискането на мелатонин.''

Какво е влиянието на електронните устройства върху съня на децата? Целият коментар може да видите във видеото.

Целия разговор можете да видите във видеото.

Всички гости на предаването „UpDate“можете да видите тук.