Олимпиадата в Токио е напът да бъде отложена

Японската икономика би загубила близо 60 млрд. долара, ако игрите бъдат отложени

13:18 | 23 март 2020
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Летните олимпийски игри в Токио вероятно ще са първите отложени от началото им през 19-ти век. Няколко държави вече обявиха, че изтеглят отборите си, а японският министър-председатек Шиндзо Абе потвърди, че отлагането може и да бъде неизбежно заради разпространението на коронавируса, съобщава Bloomberg.

Японският премиер заяви пред парламента, че олимпийските игри, които по план трябва да започнат през юли, ще бъдат отложени, ако не може да се гарантира безопасността на зрителите и атлетите заради пандемията. Абе прави това изявление ден, след като Международният олимпийски комитет съобщи, че до 4 седмици ще излезе с решение за провеждането на спортното събитие, като отлагането е сред вариантите.

През последните седмици Абе избягваше да отговаря на въпроси, свързани с отлагането на Олимпиадата. Но сега той промени тона си и заяви, че ако има съмнения за безопасността, не е възможно да се проведат игрите. По думите му пълната отмяна на събитието не е опция.

Президентът на Организационния комитет на Токио 2020 Йоширо Мори коментира, че организаторите ще обсъдят различни сценарии за игрите. „Целта е събитието да се проведе през тази година, дори и да има отлагане“, обяснява той.

Ако Олимпийските игри бъдат отменени, това ще бъде най-голямото събитие досега, което е засегнато от коронавируса. Разпространението на вируса доведе до трусове на глобалните пазари и ограничение на международните пътувания.

Последният път, когато Олимпиада е била отменяна, е бил през 1944 г. по време на Втората световна война. Към момента няколко държави призовават за отлагането на игрите поне до 2021 г. Това би създало логистични затруднения, но този вариант за домакина е далеч по-лек от пълната отмяна. Домакинът и много спонсори и медии са инвестирали десетки милиарди долара в игрите.

Ако Олимпиадата не се проведе, японската икономика ще претърпи загуби за близо 60 млрд. долара – пряко свързани със събитието и непряко свързани с последващия ефект върху туризма, вътрешното потребление, износа и капиталовите инвестиции, показва проучване на Goldman Sachs. Отменени или отложени олимпийски игри ще означават най-продължителния спад на японската икономика от световната финансова криза насам, прогнозират икономисти.