Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Златан и спортът vs коронавируса

Веселин Коларов, редайтор в Gol.bg, Бизнес старт, 20.03.2020

11:04 | 20 март 2020

Спортистите се обединиха в борбата срещу коронавируса. Това заяви редакторът на Gol.bg Веселин Коларов в ефира на "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Той обясни, че големите звезди правят дарения в борбата срещу заразата, която блокира целия свят.

"Светът на спорта се мобилизира буквално за няколко дни. Състезателите могат да са в застой откъм работа, но за сметка на това не стоят с кръсторани ръце. От Златан Ибрахимович, до Руди Гобер, Пол Погба, Валентино Роси, даже Роман Абрамович. Ставаме свидетели на все по-големи инициативи за подпомагане на болници", заяви гостът, след което даде и по-конкретни примери. 

"Ибрахимович използва своята популярност и събира средства за дарения от колегите си. Нападателят на Милан ще извади и от своя джоб. И направи изказване в типично негов стил: "Ако вирусът не отиде при Златан, тогава Златан ще отиде при вируса". Лоренцо Инсиние дари 100 000 евро, Леонардо Бонучи 120 000, Федерико Бернардески – 60 000, Франк Рибери – 50 000, Пол Погба обяви, че събира 30 000 от дарения. И колкото събере, сам ще удвои сумата. Интересен е случаят и с Руди Гобер, който е сред заразените. Баскетболистът на Юта Джаз първоначално се държеше с надсмешка за коронавируса и на пресконференция опипа всички микрофони. Но сега дари 500 000 евро. Част от тях ще отидат за служителите на Юта Джас, които след спирането на НБА са безработни. Легендата в мотоциклетизма Валентино Роси беше един от първите, които реагираха. Той закупи дихателни апаратури", разказа още Коларов.

Много клубове също направиха дарения, макар че ще бъдат сериозно ощетени от финансовата криза, която се задава. "Футболистите на Борусия Мьонхенгладбах Маркус Тюрам и Аласан Плеа се отказаха от заплатите си, за да помогнат на клуба в този тежък момент", добави Коларов.

Целия разговор гледайте във видеото.