Компании искат глобална стратегия цените на въглеродните квоти

ЕС зае по-агресивна позиция като разширява собствената си схема за ценообразуване на въглеродните емисии в нови сектори

14:13 | 28 октомври 2021
Обновен: 16:57 | 28 октомври 2021
Автор: Михаил Митев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Световни бизнес групи се обединиха, за да настояват за международна стратегия за цените на въглерода. Те искат правителствата да се споразумеят за „ефективна и справедлива“ система за стимулиране на инвестициите в намаляване на емисиите на парникови газове и то още на световната среща за климеата COP26. Това предава Financial Times.

Стремежът към общ подход идва от Вашингтонската бизнес кръгла маса (BRT), водещ лобист на големи компании в САЩ, Европейската кръгла маса за индустрията (ERT) в Брюксел и бизнес съветите на Австралия, Канада и Мексико. Това показва нарастващия натиск върху ръководителите, които изискват по-решителни действия по отношение на изменението на климата, както и загрижеността им за потенциалните разходи, свързани с спазването на местната политика. 

Глобалната лобистка координация по въпросите на ценообразуването на въглеродните емисии съвпада с опитите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) да обедини страните по същия въпрос.

Предприятията твърдят, че е възможно да се постигне сближаване на цените на въглеродните емисии в различните региони и сектори.  "Стабилната цената на въглерода ще стимулира всички - производителите на енергия, промишлеността, потребителите, инвеститорите и финансовите пазари към прехода към нисковъглеродни технологии и дейности", - заяви Димитри Папагалсупулос, главен изпълнителен директор на Titan Cement  и председател на комитета на ERT в областта на енергетиката и изменението на климата.

„Вярваме, че цената на въглерода остава най-важното съображение, защото това стимулира иновациите“, казва Джордж Оливър, главен изпълнителен директор на Johnson Controls, който председателства комисията по енергия и околна среда на BRT. Той подкрепя режима на ценообразуване на въглеродните емисии с призив за "равни условия на игра". Също така смята, че ценообразуването на емисиите може да навреди на конкурентоспособността на страната, ако не се направи добре. "Дяволът е в детайлите."

Световната банка очертава 64 такива инициативи в 45 страни, въпреки че те обхващат по-малко от 22% от глобалните емисии и повечето от тях използват цени на въглерода, които са твърде ниски, за да стимулират големите източници на емисии да променят своите бизнес модели. Цените на въглерода се покачиха в дневния ред на политиците тази година.

През юли министрите на финансите на страните от Г-20 за първи път се съгласиха, че това е една от мерките, които страните биха могли да използват за финансиране на промените в икономиката, необходима за постигане на целите за нетни нулеви емисии на парникови газове до 2050 г. Остава неясно дали в преговорите на предстоящата среща на върха на ООН за климата COP 26 ще постигне споразумение за определяне на минимална цена на въглеродните емисии. Много правителства отдавна се опасяват, че въвеждането на данъци върху въглеродните емисии ще предизвика отрицателна реакция от страна на избирателите и корпоративния сектор.

Междувременно ЕС зае по-агресивна позиция като разширява собствената си схема за ценообразуване на въглеродните емисии в нови сектори в рамките на блока. Като обещава да въведе данък върху въглеродните емисии на границата с вносните стоки. BRT не подкрепи нито едно предложение за ценообразуване на въглерода, но изрази подкрепа за пазарната стратегия, която включва цена на въглерода, където смята, че е възможно и ефективно. 

ERT твърди, че "ефективните" политики трябва да стимулират намаляването на въглеродните емисии по цялата верига на стойността в индустрията. Иска разходите за въглеродни емисии постепенно да бъдат интегрирани в цените на стоките и услугите и да се основават на надеждно отчитане на въглеродните емисии и стандартите за зелено етикетиране.