Световната банка е отказала на Георгиева възможността да се защити по обвиненията

САЩ този месец заявиха, че няма достатъчно доказателства за отстраняване на Георгиева от ръководството на МВФ

08:57 | 27 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Бордът на Световната банка e отхвърлил искането на управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева за среща, където тя да може да се защити срещу твърденията, че е оказвала натиск върху персонала да променя данните като главен изпълнителен директор на банката през 2017 г., предаде "Ройтерс", цитирайки два свои източника, запознати със ситуацията.

Адвокат, нает от Георгиева, е поискал срещата в писмо в петък до ръководителя на борда на банката.

Адвокат Уитни Дебевоа от Arnold & Porter е заявила, че докладът за разследването, изготвен от адвокатската кантора WilmerHale за борда, е бил неправилно проведен, нарушавал правата на Георгиева за справедлив процес и е бил базирал основното си заключение на невярно предположение, според копие от писмото, видяно от "Ройтерс".

WilmerHale заключи през септември, че длъжностни лица, включително Георгиева, са приложили „ненужен натиск“ върху банковия персонал за промяна на данните в полза на Китай в класацията на банката Doing Business 2018.

Георгиева отрече твърденията и бордът на Международния валутен фонд, който Георгиева оглавява от октомври 2019 г., този месец не намери убедителни доказателства в подкрепа на обвиненията в неправомерни действия.

Бордът на Световната банка е заявил, че би било неподходящо да се среща с Георгиева, тъй като няма роля в отделно разследване, провеждано от WilmerHale за потенциални нарушения от настоящ и бивш банков персонал, включително Георгиева, според човек, информиран за разговора.

Този доклад, който се очаква след около два месеца, ще отиде в отдела за човешки ресурси на банката, а не до борда.

Управителят на борда Мерза Хасан, председателят на етичната комисия на борда и ръководителят на отделен панел по управление са отхвърлили искането за среща, казаха източници, близки до борда.

В съвместен отговор тримата служители са казали на борда, че няма да споделят писмото на Дебевоа или по-ранните изявления на Георгиева, заявявайки, че правилата на банката имат за цел да предотвратят "всякаква намеса от страна на борда или всяка друга страна" в разследванията на персонала, казаха източниците.

Тримата служители са комуникирали отделно с адвокатската кантора на Дебевоа.

Говорител на Световната банка отказа да коментира последните събития, заявявайки, че банката не коментира разследвания.

WilmerHale не отговори на искания за коментар на писмото на Дебевоа. По-рано този месец фирмата заяви, че докладът й следва всички приложими правила на Световната банка, а на Георгиева е казано, че Световната банка може да разкрие всяка предоставена от нея информация. 

Дебевоа е бивш член на борда на Световната банка. Отхвърлянето на писмото заедно с искането на Георгиева бордът на Световната банка да чуе нейната версия, може да доведе до разширяване на разрива между шефа на МВФ и служители на Световната банка, коментира "Ройтерс".

Двете институции за международно развитие заедно финансират десетки милиарди долари в програми за климата, здравеопазването и борба с бедността в бедните страни.

Президентът на Световната банка Дейвид Малпас и Георгиева изиграха водеща роля в оформянето на глобалния отговор на пандемията от COVID-19. И двамата трябва да присъстват на срещите тази седмица в Италия на Г-20 и на конференцията на ООН за климата.

Бордът на Световната банка трябваше да се събере неофициално в понеделник, но отмени събирането, след като фирмата за връзки с обществеността на Георгиева изпрати писмото на Дебевоа и други материали до членовете на борда. Бордът ще се събере отново, когато всички етапи на разследването на персонала приключат, казват източниците.

На Георгиева може да бъде наложена санкция, ако втората фаза на разследването установи неправомерни действия от нейна страна, включително забрана за влизане в обекти на Световната банка. Тя не би загубила пенсията, която получава от банката, съгласно банковите правила.

Правителството на САЩ, най-големият акционер в двете институции, този месец заяви, че няма достатъчно доказателства за отстраняване на Георгиева от ръководството на МВФ, но служители на Министерството на финансите подчертаха, че следят внимателно текущия преглед на Световната банка.

И демократи, и републиканци депутати изразиха загриженост относно ръководството на Георгиева в МВФ.

Във вторник сенаторът демократ Робърт Менендес каза на изслушване на финансовата комисия на Сената: "Тя загуби моето доверие и искам да видя как всъщност може да действа при тези обстоятелства."