SPAC сделката и манията по меме акциите може да донесат милиарди на Тръмп

Новата платформа на Тръмп може да се окаже основа на още една кандидат президентска кампания през 2024

19:22 | 23 октомври 2021
Обновен: 04:06 | 24 октомври 2021
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Новината от сряда вечерта, че новата медийна компания на на бившия американски президент, Trump Media & Technology Group, планира да стане публична чрез SPAC компания, изпрати инвеститорите на дребно в екстаз, въпреки малкото подробности. Скока в цената на акциите доведе очакваната стойност на новото дружество до повече от 8,2 милиарда долара, предава Bloomberg.

Въз основа на данни от прессъобщения и подадени документи до Комисията за ценни книжа и борси, изглежда, че Тръмп ще притежава повече от 50% от новата компания. При сегашната му стойност това би увеличило състоянието му повече от всякога. Смята се, че в момента активите му се оценяват на 2,5 милиарда долара, според индекса на милиардите на Bloomberg.

В крайно волатилния свят на търговията, подхранвана от Reddit и огромните вълнения около SPAC компаниите, тази печалба едва ли е сигурна. Но парите, които хората залагат на новия медиен конгломерат на Тръмп може да преобърнe финансовото му състояние, което далеч не е розово откакто той зае президентския пост.

Неговият хотел във Вашингтон, който беше пуснат за първи път на пазара през 2019 г., все още се продава, докато в кулата в центъра на Манхатън, която носи неговото име, има все повече свободни места. Това лято главният финансов директор на Trump Organization беше обвинен в данъчни измами. Нетната стойност на Тръмп е намаляла с около 500 милиона долара, откакто той влезе в Белия дом, като пандемията и последиците от бунта в Капитолия през януари нанесоха допълнителни удари върху бизнес интересите му.

Сега най-после става ясен и планът му за социална медии, за който Тръмп загатва от известно време. Има много причини да сте скептични към оценката. Ще минат месеци, преди новата компания да пусне първия си продукт, платформа за социални медии, наречена Truth Social. И вече има технически проблеми. В четвъртък страницата Truth Social беше хакната, за да изглежда, че Тръмп е споделил снимка на дефекиращо прасе.

Освен това не е ясно как Тръмп планира да изгради платформа за социални медии от мащаба на Twitter през следващите няколко месеца, да не говорим за услуга за стрийминг, което е следващата фаза от плановете на Trump Media, според съобщението за пресата. В това изявление нямаше особено много числа дори по стандартите на SPAC.

„Нямаме данни за финансови показатели. Нито за бизнес плана. Не знаем как са стигнали до оценката. Нямаме информация“, каза Кристи Марвин, главен изпълнителен директор на изследователската фирма SPAC Insider. "Това е основният проблем."

Представителите на Тръмп и Trump Media не отговориха на искания за коментар.

Бизнесът има амбициозни планове, които включват и технологично решение, което да се конкурира с Amazon Web Services на Amazon.com Inc. и облака на Google, според презентация на уебсайта на Trump Media.

Засега инвеститорите на дребно не се притесняват. Акциите на Digital World Acquisition Corp., кухата компания, която се сля с тази на Тръмп, за да излезе на публичните пазари, приключиха сесията в петък на цена от 94,20 долара - при 9,96 долара преди обявяването на сделката в сряда. Това е увеличение с повече от 800% спрямо обичайната цена от 10 долара, която се използва в споразумение за сливане на SPAC.

Основният източник на приходи на Тръмп е затъналата в дългове Trump Organization. Но сега фокусът на президентът е насочен към Републиканската партия и новия му медиен проект, който ще му позволи да се свърже с поддръжниците си и да набира пари след като профилите му във Facebook и Twitter бяха блокирани. А това ще бъде от основно значение, ако той реши отново да се кандидатира за президентския пост през 2024.

Преди да спечели първия си мандат, Тръмп твърдеше, че състоянието му е близо 10 милиарда долара. Сега манията на индивидуалните инвеститори може да възстанови голяма част от парите, които е загубил оттогава.