Volvo построи първия самосвал от екологична стомана

Hybrit е съвместно предприятие на компании, които дават 2 милиарда шведски крони за пилотен проект до 2024 г.

17:00 | 18 октомври 2021
Обновен: 21:35 | 18 октомври 2021
Автор: Михаил Митев
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Световните производители на стомана се нуждаят от преструктуриране. Индустрията е една от най-замърсяващите и представлява около 7% от глобалните въглеродни емисии. Най-големите компании разчитат на същите производствени процеси, които са използвали преди век, и сега трябва да платят цената. Като се има предвид, че планетата е пред екологичната криза от глобално затопляне, производителите знаят, че трябва да се адаптират, за да оцелеят в нисковъглеродно бъдеще. Това пише Ларс Поулсен за Bloomberg News.

Шведската компания SSAB AB, която развива дейност по целия свят, в партньорство с Vattenfall AB и минната компания LKAB започнаха да произвеждат първата стомана без изкопаеми горива като заменят въглищата със зелен водород. Доставките на чистия метал започнаха през август за клиенти, включително Volvo Group, Mercedes-Benz AG и финландската Cargotec Oyj .

волво самосвал

Всичко започва в мините на LKAB в Северния полярен кръг. В района се намира едно от най-богатите находища на желязна руда в света и суровината се добива оттам от края на 19 век. Материалът се смесва с добавки и се навива на руло и се нарязва до размер на малки топчета, а след това се транспортира с електрически влак до Люлео, където се намира заводът Hybrit, захранван с водород.

Hybrit е съвместно предприятие на компании, които дават 2 милиарда шведски крони за пилотен проект, който ще продължи до2024 г. Основната сграда, украсена с логото "стомана без вкаменелости", е сравнително малка, но компаниите разработват версия в промишлен мащаб за около 10 милиарда крони. Ще бъде в Йеливаре и може да заработи до 2026 г.

Много компании се стремят към производство на зелена стомана, но се сблъскват с огромни предизвикателства. Технологиите са ограничени до пилотни проекти, способни да произвеждат само малки количества сплав и имат по-високи оперативни разходи от въглеродно-интензивните методи. Основателят на Spotify Technology SA Даниел Ек подкрепя шведският стартъп H2 Green Steel, който трябва да започне производство до 2024 г.

Стоманодобивната промишленост се нуждае от инвестиции в размер на 30 милиарда долара на година само за да отговаря на търсенето през следващите 30 години, според Mission Possible Partnership, застъпник за ускорението на декарбонизацията в най-замърсяващите индустрии. Ще са необходими още 6 милиарда долара годишно, за да се приведат тези активи в съответствие с политиките за нетни нулеви емисии .

волво самосвал

Пътят на Hybrit към зелената стомана продължава в палатка с размер на хокейно игрище, където купчини пелети се движат по конвейерна лента към завода. Вътре те се нагряват и след това се оформят в тухли с пореста структура — суровината за производство на стомана. Уникалността на Hybrit е, че използва зелен водород, това все още е нова технология, но тя вече заема централно място в ангажиментите на Европейския съюз и Китай за нетни нулеви емисии.

Hybrit изгаря чистото гориво, а не мръсните въглища, за да премахне кислорода от желязната руда. Така се отделят само водни пари. Водородът не е ново изобретение, използвал се е при цепелините и космическите ракети, но производството му с възобновяема енергия, означава, че той на практика не отделя емисии. Правителствата и компаниите искат да използват зелен водород, за да захранват превозни средства, кораби, самолети и заводи.

Въпреки че северна Швеция е богата на възобновяема енергия, времето прави доставките непостоянни, така че проектът на Hybrit строи система за съхранение на зелен водород. "Индустрията иска да работи 24 часа в денонощието", казва Микаел Нурдландер, ръководител на декарбонизацията във Vattenfall.

Това, което излиза от завода Hybrit, са елементи от желязо, които приличат на калъп сапун. Те се изпращат до завода на SSAB в Окселозунд, южно от Стокхолм, а първите стоманени плочи бяха произведени това лято и бяха доставени на Volvo през август.

На 13 октомври Volvo представи първото превозно средство , изработено от зелена стомана. Електрическият самосвал тежи 8 тона, има виртуален шофьор и е предназначен за кариери и мини.